Náměstí v Žatci ozdobí vánoční strom ze Soběchleb

Alla Želinská 2020-11-18 16:24:00

Žatecké náměstí Svobody ozdobí letos vánoční strom ze Soběchleb na Podbořansku. Vzrostlý smrk je nutné pokácet z bezpečnostních důvodů.

„Manželé Mašínovi jej nabídli nejdříve nám, ale pro nás byl příliš velký,“ říká starostka Blšan Dagmar Břehovská. Kácení a odvoz proběhne ve čtvrtek 19. listopadu ráno po 8. hodině. Pojede se přes Blšany, Pšov, Radíčeves směr Žatec – náměstí!

Loni vánoční strom na náměstí Svobody doputoval rovněž z Podbořanska, přímo z hlavního města regionu - městu Žatci ho daroval Pavel Tyrner z Podbořan. Samotné Blšany si obstarají strom z vlastních zdrojů „Děláme to tak každý rok. Letos ho rozsvítíme asi poslední listopadový víkend,“ dodala starostka Blšan.

Zahájení adventu a rozsvícení vánočních stromů v letošním roce bude všude jiné, než předtím, bez programu na náměstích a návsích, bez společného setkání a shromažďování lidí…  První adventní neděle letos vychází na 29. listopad. Původně plánovaný staročeský vánoční trh na náměstí Svobody vzhledem k současným opatřením není reálný. "Rozsvícení proběhne 29. listopadu - ať už formou online přenosu, nebo dle plánovaného programu. Záleží, co dovolí opatření.  Informace včas zveřejníme," uvedla na náš dotaz Simona Schellová ze žatecké radnice. 

Podobně, bez návštěvníků, to bude i v samotných Blšanech či Podbořanech a na dalších místech. Například v Petrohradě vymysleli náhradní „program“. „Vánoční výzdobu nám nainstalují pracovníci Technické správy města Žatce. Předpokládám, že do konce listopadu budou stromečky nazdobeny, aby mohly první adventní neděli 29. listopadu svítit. Každou adventní neděli z místního rozhlasu zazní několik koled pro navození vánoční atmosféry,” sdělila petrohradská starostka Jitka Dondová. Lidé v Petrohradě, Černčicích a Bílenci také budou mít možnost zasílat fotografie své předvánoční výzdoby. „Všechny snímky pak zveřejníme na stránkách obce a ty nejlepší se dočkají věcné odměny,“ uvedla starostka. 

Ani ve Vroutku nebude adventní jarmark. "V neděli 29. listopadu v 17 hodin rozsvítíme stromek a pustíme koledu z místního rozhlasu," informoval starosta Vroutku Jaromír Kubelka.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video