Petice požaduje stavbu silnice vedoucí mimo obce

Lucie Steklá 2020-11-19 16:40:00

Lounsko (lus) Jeden kamion za druhým, hluk, poškozené domy i zvýšené riziko pohybu po obcích. To vše ve zvýšené míře v posledních dnech zatěžuje obyvatele obcí ležících na silnici vedoucí z Loun do Rakovníka. Zvýšený počet, už tak desítek nákladních vozů denně, které obcemi projíždějí, donutil obyvatele sepsat petici, která požaduje vybudování nové komunikace, jež by vedla mimo obce.


,,My, níže podepsaní občané, obyvatelé obcí Cítoliby, Líšťany, Senkov, Ročov, Třeboc, Hředle a Lišany, prostřednictvím této petice žádáme, aby příslušné státní instituce a jim příslušné úřady rozhodly o vybudování nové, paralelní silnice II. třídy, která povede mimo naše obce. Dnes po silnici II 229 jezdí v neúnosné míře těžké kamiony. Silnice je křivolaká, kamiony neúměrnou rychlostí projíždějí místy, kde se na vozovku nevejdou. Otřesy od projíždějících vozidel jsou tak silné, že jsou domy při silnici popraskané. Celé dny sužuje občany nesnesitelný hluk. Dlouholeté prosby úředníkům dopravních složek, aby zakázali nákladní doprav-u našimi obcemi, vyústilo v razantní odmítnutí z důvodu, že odklonění by neslo jiné problémy,“ uvádí v petici Miroslav Fejfar z Třeboce, který spolu s Květou Křížkovou, Hanou Řehákovou a Alžbětou Křížkovou stojí za jejím vznikem.

Třeboc, obec na zmíněné trase za Ročovem, je zvýšenou nákladní dopravou postižena zřejmě nejvíce. V obci je několik zatáček a stoupání, provoz tam vysoký počet nákladních vozů komplikuje, stejně jako v jiných obcích o to víc, pokud nedodrží rychlost. ,,Počet kamionů, které obcí projedou se několikanásobně zvýšil, k čemuž přispěla stále trvající oprava mostu v Kutrovicích a s tím související objížďka pro nákladní vozidla. U hlavní silnice nemáme ještě po celé délce vybudovány chodníky a naši občané jsou o to více ohroženi,“ řekl starosta Ročova Vojtěch Václav Pour. Podle jeho slov petici, která je k dispozici na obecním úřadě, podepsalo několik desítek lidí.

Součástí petice jsou také požadavky do do-by, než bude silnice vybudována. Pro obyvatele domů, sousedících se silnicí, požaduje úhradu škody způsobené otřesy. Výše úhrad by měl stanovit soudní znalec. Požaduje také každoročně stanovit výši odškodného pro všechny obyvatele obcí za žití v nadměrném hluku a znečištěném ovzduší.

Aby přispěli ke zklidnění dopravy v obci, přijali v Ročově ,,do služby nového kolegu - dopravního policistu“. Jedná se o postavu policisty v reflexní vestě s dalekohledem. Ten snad donutí rychle jedoucí řidiče sundat nohu z plynu. Policista ale nezůstává na jednom místě v obci, jak řekl starosta ,,je putovní“.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video