MŠ Fügnerova splnila zlatá kritéria programu Skutečně zdravá škola

Lucie Steklá 2020-11-20 10:34:37

Zlaté ocenění v programu Skutečně zdravá škola bylo uděleno za splnění náročných kritérií v oblastech angažovanosti a kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu, vzdělávání o jídle a stravování a místní společenství a spolupráce.

Čtyři mateřské školy z Lounska - MŠ Veltěže, Soukromá MŠ Louny, MŠ Dobroměřice, MŠ Fügnerova Louny a jedna základní škola - ZŠ Peruc, jsou zapojeny do celostátního projektu Skutečně zdravá škola. V programu zdravého školního stravování, který usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká, školy usilují o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. A právě zlatou medaili jako první veřejná škola získala v minulých dnech Mateřská škola Fügnerova Louny. Stala se současně druhou školou v rámci projektu, která splnila všechna kritéria v bronzové, stříbrné i zlaté úrovni programu Skutečně zdravá škola. Zařazuje se po bok soukromé Mateřské školy Semínko z Prahy, která splnila zlatá kritéria v roce 2018.

,,Jsem přesvědčena, že díky zapojení do programu se nám daří šířit osvětu mezi dětmi, rodiči i zaměstnanci školky. Ohlasy jsou vesměs pozitivní. Naši školku si rodiče již při zápisu vybírají jako tu ,,zdravou“ a ekologickou. Nad rámec tématu zdravého stravování začleňujeme také ekologický přístup k životu, především co se týká plýtvání potravin a bezobalového nakupování,“ řekla hospodářka školy a koordinátorka programu Hana Hlouchová. Podle jejích slov se školce daří spolupráce s okolními farmáři, od kterých nakupuje velké množství produktů. Spolupracuje také s organizací SCUK, prostřednictvím které nakupuje další faremní produkty a biopotraviny. Kuchařky se vzdělávají v této oblasti, samy si vyhledávají prodejce potravin a zařazují do jídelníčku i méně známé suroviny a jídla. Rodiče se školkou spolupracují také, nosí například přebytky ze zahrádky. ,,Máme velké ohlasy na jídelníčky, kde pravidelně rozepisujeme, z jakých surovin je oběd uvařen. Rodiče mohou na našich stránkách na-jít přesný přehled farmářů a dodavatelů. Děti zapojujeme do pěstitelských činností a vaření, pravidelně navštěvují místní pekárnu, moštárnu i farmy (na snímku na titulní straně),“ dodala H. Hlouchová. Ve školce učí děti neplýtvat potravinami, děti si samy určují velikost porce, mají možnost jídlo předem ochutnat, školka využívá zbytků ovoce a zeleniny pro výrobu zdravých nápojů, kompostuje biologický odpad. Zapojila se také do výzvy Miluji jídlo, neplýtvám. ,,V naší zdravé školce mají děti k dispozici samoobslužné stojany na vodu a pijí kdykoliv během dne chtějí. Na třídách pijí pouze kohoutkovou vodu, děti jsou na ni zvyklé a ne-vyžadují žádné šťávy nebo sirupy. Všechny děti vědí, že kohoutkovka je nejlepší a nejlépe osvěží,“ dodala koordinátorka projektu.

Mateřinka musela také prokázat, že osmdesát procent nakoupených čerstvých po-travin, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou v oblastech obklopujících Ústecký kraj. Deset procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, při úklidu školy musí být použity ekologické prostředky. „Zlatého ocenění si vážím, jedná se o spolupráci všech zaměstnanců školky a rodičů. Vytvořili jsme skvělý tým. Tříletá cesta od seznámení se s projektem Skutečně zdravá škola přes bronz, stříbro ke zlatu nás naučila mnoho. Rozloučili jsme se s dodavateli ,,nezdravých potravin“, našli nové kamarády na farmách a obohatili náš a hlavně životní styl našich dětí. Poděkování patří skvělému pedagogickému sboru a mým „holkám“ v kuchyni. Protože kdykoliv jsem přišla i s tím nejbláznivějším nápadem, tak stály za mnou a samozřejmě přidávaly i své podněty a zkušenosti. A „šéfka“ ta nám pomáhá, radí, vymýšlí a hlavně jede v tom s námi,“ uzavřela H. Hlouchová.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video