Historie fotbalového klubu Louny: fungování klubu po vstupu do druhého století jeho fungování

Redakce 2020-11-20 17:18:00

Do počátku nového století lounského fotbalu vstoupil klub i s návrhem na výstavbu umělého trávníku třetí generace. Návrh podaný městu předsedou FK Louny byl zprvu zamítnut. Při bližším ohledání byl názor změněn.

Necelých sedm měsíců od podání žádosti byla výstavba schválena a městem poskytnuta polovina z financí potřebných k výstavbě. Zbylou polovinu uhradily dotace. Práce s trávníkem utíkaly rychle a už v prosinci se začalo na umělém povrchu trénovat. Rychlou výstavbu nezastavil ani požár, který způsobil ztrátu tří zabalených pruhů pokládané umělé trávy. Příprava na kvalitním povrchu měla odezvu i v kvalitě odehraných zápasů sezony. Po podzimu hájili lounští fotbalisté druhé místo, jen těsně za prvním Oldřichovem. Ještě lépe si vedla rezerva Loun, která už v polovině soutěže vedla okresní přebor s náskokem několika bodů. Dlouholetý vítěz Okresního poháru FK Louny B si svůj náskok s klidem udržel a postoupil z okresu do krajské soutěže, I. B třídy. První tým lounského FK bojoval o po-stup až do posledního kola. V něm se utkal právě s vedoucím mužstvem I. A třídy. V tu chvíli mohlo jen vítězství poskytnout postup. I přes dobrý výkon zápas do vítězného konce nedotáhli a s postupem do krajského přeboru se pro rok 2007 rozloučili. 

Ani v následujícím roce nepřišel vytoužený postup do kraje. Průběh sezony byl sice bez-problémový, kdy všechny týmy FK úspěšně hrály v první polovině tabulek, ale nijak rozvíjející pro klub jako takový. Dlouholeté se-trvávání ve stejné soutěži bez výrazných změn nechtělo vedení klubu dále podporovat a stanovilo jasné postupové cíle do příští sezony. Největší událostí v období fotbalové sezony 2007/2008 byla účast obou mužských družstev ve finále poháru. První tým v krajském a rezervní tým v okresním. Fotbalisté se v podstatě v neměnném týmu po dobu několika let stmelili a vytvořili kvalitu, která zdolávala I. A třídu už skoro s přehledem a každým rokem byli blíž a blíž postupu. Už několikátý rok zaujímal klub první místa tabulky. Na první však nikdy na konci nedosáhl. Posledním takovým ročníkem byla i sezona 2008/2009. Zvýšení kvality týmu zde potvrdilo i vítězství zimního turnaje, pořádající se po mnoho let v areálu FK. Samotnou soutěž ukončili hráči opět na druhém místě a už po několikáté pustili místo sebe do kraje jiný tým.

Další rok nebyl průběhem nijak jiný než ty předešlé a vše od začátku vypadalo, že znovu dojde ke stejnému závěru, kdy by přes Louny těsně přešel do krajského přeboru už čtvrtý tým v řadě. I do Loun však přišlo štěstí a klub získal nového silného partnera a sponzora. Do následujících let 2010 až 2012 mohl klub počítat s finanční podporou od lounského pivovaru, který se stal generálním partnerem FK Louny. Tato situace uklidnila činnost celého klubu, který se mohl soustředit čistě jen na postup.

Dobrou situaci pocítili i hráči, uvědomili si co je potřeba k dosažení cíle a ty začaly po malých úkolech plnit. Jako prvním bylo neprohrát s týmy v čele tabulky. Dalším pak neztrácet zbytečně body. Oba úkoly splnili hráči na výbornou, svými dobrými výkony přecházeli přes většinu soupeřů a tím splnili i daný cíl. Konec sezóny ovládli na prvním místě, dokonce s náskokem sedmi bodů nad druhým Březnem, na které po podzimní části ztráceli bodů osm. Neuvěřitelný jarní nástup FK Louny byl po zásluze od-měněn vytouženým postupem do krajského přeboru pro rok 2010.

Přípravy na krajský přebor začaly změnami v řadách hráčů. Odešli hráči, kterým vy-pršelo hostování a na zkoušku naopak pár dalších přišlo z okolních Blšan, Žatce, Chomutova a dalších. I z dorostu dal hlavní trenér šanci několika kvalitním mladým hráčům. Cílem pro sezonu 2010/2011 bylo udržet tým ve fotbalovém kraji a při nejlepším se držet středu tabulky. Vstup do soutěže byl nad očekávání dobrý a v prvních čtyřech kolech neměly Louny soupeře. Nově složený tým se na soutěž připravil podle představ celého klubu. S nováčkem v kraji si nikdo ze soupeřů nevěděl rady. Po prvních kolech, podceněných ze strany soupeřů, se poprvé pečlivě jeden z nich připravil na hru lounských fotbalistů. Ani příprava však nestačila na vítězství nad rozjetým týmem FK Louny. Po pěti kolech patřila první příčka nováčkovi z Loun. K tomuto vstupu do sezony se v Lounském zpravodaji vyjádřil kapitán týmu Václav Suchý slovy „pokusíme se být na čele co nejdéle“. V druhém kole, po rozhovoru s kapitánem, Louny po-prvé prohrály, což je ale z prvního místa ta-bulky nesesadilo. Podzimní část si Louny zaslouženě uhájily na čele, pyšnily se nejlepší obranou a nadprůměrným útokem. V zimní přípravě se objevily i ohlasy možného postupu do divize. S tímto názorem však většina z klubu nesouhlasila. Trenér i vede-ní se shodli na situaci, která neodpovídala postupovým podmínkám pro tento rok. Jediný, kdo vyjadřoval nadšení z případného postupu, byl lounský sponzor. Celé město bylo z úspěšnosti lounského FK u vytržení. Klub byl dokonce oceněn v anketě Sportovec roku v okrese Louny, jako kolektiv dospělých roku 2010. Tým se mezi tím pustil do důležité zimní přípravy. Zahájil každoroční zimní turnaj vysokým vítězstvím, kterého se držel v jeho dalším průběhu. Pohár turnaje po boji v posledním zápase zůstal na území lounského stadionu.

Tým se během zimy nezměnil a pustil se do bojů jarní části s cílem zůstat v tabulce co nejvýše. Počátek se znovu povedl a A-tým FK Louny se držel první příčky v tabulce. V polovině však v pár zápasech zaváhal a tři ztráty bodů v remízových zápasech znamenaly sesazení z čela krajského přeboru. V závěru navázal na předešlé dobré výkony a bojoval o nejlepší tým kraje znovu. Poslední prohrané zápasy, se soupeři zaujímající mí-sta tabulky kolem Loun, znamenaly konečné sedmé místo s mankem třinácti bodů na první tým Souše. Rezervní tým v tomtéž roce zaznamenával obdobné výkony jako první tým a hrál celý rok o postup z I. B třídy. Postup nevybojoval, třetí místo však bylo příjemnou odměnou.

V dalším ročníku Krajského přeboru nezačali lounští fotbalisté tak suverénně jako v roce předešlém. Na čelo tabulky se dostali až po devíti kolech a nevydrželi na něm ani dvě kola. Po podzimu byli do pátého místa. Průběhem jara se postupně sesunuli na šesté místo a boje o prvenství nebyly, pro rok 2012, vůbec v dohledu. I tak to byl pro fot-bal v Lounech úspěch a na klub a tým si z řad fanoušků nikdo výrazně nestěžoval. Fanoušky města sice nezklamali, sebe však ano. Proto vedení lounského FK nastolilo nové cíle, s kterými narukovalo i do následné přípravy na sezonu 2012/2013. Zápasy, absolvované prvním týmem, měly patřičné parametry pro prověření kvality. Hrálo se například s rezervou pražské Bohemians, Zličína, který hrál o postup v pražském krajském přeboru, dále s týmy Vraného a divizního Chrástu. Ve všech přípravných zápasech se lounští předvedli poctivými výkony zakončenými ke spokojenosti okolí několika výhrami.

Poctivé výkony opakovali i v soutěži a to i přes prohru v prvním kole. Nastartovaný klub FK Louny přilákal po delším jednání zkušeného ligového fotbalistu Radka Diveckého, působícího dlouhá léta v týmu FK Teplice. Nová a známá tvář přilákala do Loun ještě více fanoušků. Hned v prvním zápase je Divecký zaujal gólem a velmi se zasloužil na získání tří bodů. V zimní pře-stávce přečkávaly Louny v průměru krajského přeboru. Příliš úspěšné nebylo ani jaro. Stoupání v tabulce se nekonalo a opak byl spíše pravdou. Podle informací v archivu FK Louny usuzujeme, že jarní část Louny přežily na stejném místě, na kterém začínaly, spíše se štěstím. Ztráta dvaceti bodů na prvního byla víc než nesplnění cílů pro tento ročník. Navíc k nespokojení lounské-ho vedení z předvedených výkonů A-týmu, klesl B-tým na sestupové příčky I. B třídy a sestoupil do okresu. Jediná radost z finále Severočeského poháru skončila krutou porážkou od Litoměřic.

Klub vsadil v následné přípravě na sezonu 2013/2014 především na kvalitní soupeře v přípravných utkáních, která měla připravit tým první i rezervní. „Áčko“ se postupně utkalo s juniory Teplic U21, divizními týmy Chomutova, Zličína, Aritmy Praha a na-konec v generálce před samotnou soutěží s účastníkem krajského přeboru Sokolem Vraný. Na přípravu před boji o návrat do I. B tříd se pustili i hráči lounského B-týmu, který absolvoval přípravné období s týmem A, aby byl plně připraven do bojů o postup.

Omlazený tým FK Louny vstoupil po tvrdé a kvalitní přípravě do soutěže vítězně. Dle tabulek a záznamů ze sportovních článků byl však podzim z pohledů výkonů velmi nevyrovnaný a každou vydřenu výhru střídala vždy prohra. Trápení v klubu trvalo tímto stále i přes povinný úspěch B-týmu, který bojoval o první pozici v tabulce okresu s místním rivalem z Kozlů. Nevyrovnanost výkonů prvního týmu trvala dál, i přes vítězství v zimním turnaji, a nakonec tomu od-povídaly i statistiky v podobě 13 výher, 14 proher a 3 remízových utkání. Louny obsadily opět střed tabulky a nijak se zlepšily od sezony předešlé. Příště se dočtete o nejúspěšnějších letech lounského klubu.

Fotbalovou sezonu 2010/2011 odehrál Fotbalový klub Louny (červené dresy) premiérově v krajském přeboru. Ač po podzimní části Louny tabulku vedly, sezony zakončily na sedmém místě. Soupeřem jim byl například klub FK Chmel Blšany (na snímku v černých dresech), za nějž v této sezoně nastupoval například Horst Siegl (v černém dresu druhý zleva). Louny Blšany ani v jednom utkání ve zmíněné sezoně neporazily. V krajském přeboru poté lounský klub odehrály ještě čtyři sezony. Foto: Václav Marek


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video