Antigenní testy dorazily. Klienti a zaměstnanci je budou podstupovat každých pět dní

Hedvika Mašková 2020-11-25 13:35:00

Do Žatce již dorazily první antigenní testy určené pro pravidelné testování klientů a zaměstnanců v sociálních službách. Domov pro seniory začal s testováním již předminulý pátek. Domov pro osoby se zdravotním postižením Kamarád LORM se do testování pustil minulé pondělí. Ministerstvo zdravotnictví ukládá povinnost testovat všechny klienty a zaměstnance na přítomnost protilátek každých pět dní.

,,Domov přistoupil v první vlně k protestování zaměstnanců, protože ti jsou v současné době největším hypotetickým rizikem. Do pětidenního systému testování naskočí také klienti, kteří jsou však již delší dobu bez kontaktu s vnějším světem. Platí u nás zákaz návštěv a také zákaz opouštět areál Domova,” vysvětlil ředitel žateckého domova pro seniory Petr Antoni a doplnil, kolika lidí se testování v jejich zařízení dotkne: ,,Dle nařízení se odběry týkají klientů pobytových služeb - tedy našich dvou Domovů - pro seniory a se zvláštním režimem. Tady máme 83 a 46 klientů, celkem 129. Zaměstnanců máme celkem 105. Odběry platí i pro tři dobrovolnice z řad studentů oboru pečovatelství ze žatecké obchodní akademie a střední zdravotnické školy.”

V případě zaměstnanců to v žateckém domově pro seniory funguje tím způsobem, že každý dostane formulář, kam je mu zaznamenán odběr a vyznačen datum dalšího odběru. Data o odběrech se dle metodiky zaznamenávají a vkládají do republikového zdravotnického systému. Výsledky antigenních testů jsou známé zhruba do patnácti minut.

,,Komu by vyšel pozitivní na protilátky bude ihned odeslán na nosohltanový výtěr. Vyhodnocení testů provádí rovněž sestry v Domově,” doplnil Petr Antoni a sdělil také svůj názor na vládní nařízení: ,,Opatření vítáme a zatím si stojíme velice dobře. Samozřejmě dodržujeme veškerá opatření a máme vytvořen systém oddělených pater a provozů, díky čemuž dochází k minimálnímu kontaktu osob mimo vlastní pracoviště.”

Pravidelným antigenním testováním musí procházet také klienti a zaměstnanci Domova pro osoby se zdravotním postižením Kamarád LORM. Povinnost se týká zaměstnanců v týdenním stacionáři, chráněném bydlení, ale také provozních zaměstnanců, kteří jsou s ostatními v častém kontaktu.

,,Testování se u nás dotýká celkem 31 zaměstnanců a zatím pouze klientů domova, kterých je 18. Doteď jsme obdrželi 600 sad antigenních testů, což je zhruba zásoba na měsíc a půl,” popsala také ředitelka organizace Kamarád LORM Andrea Rábová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video