Jaroslavovi bez domova lidé přispěli na maringotku

Lucie Steklá 2020-11-26 17:09:00

Louny (lus) Během dvou dnů se lidé složili panu Jaroslavovi na maringotku. Vybrali na ni dokonce dvojnásobek požadované částky. Jaroslava, muže bez domova, lidé v Lounech znají.

Jaroslav je mentálně zaostalý muž, který po smrti své matky zůstal sám a bez střechy nad hlavou, jinou rodinu nemá. Žije takto již asi dvacet let. Každé ráno brzy vstane a jde do zaměstnání, pomáhá ve sběrném dvoře třídit odpad. Za vydělané peníze si pořídí vždy jen jídlo a pití, alkohol ani cigarety mu nic neříkají. Aby mohl letošní zimu strávit v teple a bezpečí, vznikla sbírka na portálu donio.cz.

,,Jmenuji se Karla a rozhodla jsem se založit sbírku na maringotku pro pana Jaroslava, který žije dvacet let bez domova. Venku přituhuje a já mu chci dopřát to, aby mohl strávit letošní zimu v teple a bezpečí. Je to hodný člověk, který si pomoc zaslouží,“ přiblížila příběh pana Jaroslava autorka sbírky. Podle jejího vyjádření socializovat pana Jaroslava je již nemožné, lidí se bojí, je dost plachý. ,,Maringotku u řeky Ohře by si přál, aby měl trochu tepla a postel. Ráda bych mu to ve věku 53 let umožnila,“ přiblížila záměr sbírky Karla.

Sbírka byla zveřejněna v pátek během dne a v sobotu večer na jejím kontě byl dvojnásobek požadované částky. V pátek Karla u sbírky informovala, že konkrétní maringotka zatím vybraná není. Cena za odpovídající buňku, dostatečně velkou, s plastovým oknem a dveřmi, které těsní a střechou, kam nezatéká, se pohybuje mezi třiceti a čtyřiceti tisíci. ,,Maringotka bude umístěna na soukromém pozemku mého známého, který s tím souhlasí. Sám Jardu dobře zná a pomáhá mu,“ uvedla Karla.

Co ale během dvou dnů od zahájení sbírky následovalo, asi nikdo nečekal. Na maringotku pro Jaroslava lidé nakonec přispěli celkem částkou 88 186 korun. Peníze v částkách padesát, sto, tři sta nebo pět set korun poslalo 248 dárců. Průměrná výše daru tak byla 356 korun. Nejvyšší dar byl tři tisíce - ten přišel od tří dárců.

Někteří dárci připojili pro Jardu i vzkaz. ,,Jaroslav je slušný člověk, který si pomoc zaslouží. Děkuji za možnost pomoci mu v životě,“ napsala Lucie S., Alena P. vzkázala: ,,Jaroslave, ať máte opět svůj teplý domov.“ ,,Jsem ráda, že mohu někomu pomoci. Pán je moc hodný a zaslouží si každopádně korunu. Přeji mu štěstí,“ připsala Jitka M.

Jaroslav tak zimu stráví v nové maringotce. ,,Milí dárci, je až neuvěřitelné, že se za pouhý den vybralo tolik peněz. Opravdu mě to dojalo a chtěla bych vám tímto moc poděkovat. Díky vám bude mít Jaroslav ještě vhodnější přístřeší, než bylo původně zamýšleno,“ uvedla autorka sbírky. Podle její-ho sobotního vyjádření s manželem vhodnou maringotku vybírají, nejvíce se jim zamlouvá maringotka v hodnotě sedmdesáti tisíc korun i s dopravou od současného majitele. ,,O víkendu bychom se na ni měli jet podívat. Maringotka je zateplená a zároveň je ve velmi dobrém stavu. V případě, že si s majitelem maringotky plácneme, vám dám vědět! Pokud i tak nějaké finance zbydou, koupí se Jaroslavovi plynový přímotop, zi-mní obuv a trvanlivé jídlo. Ještě jednou moc děkuji,“ uvedla po skončení sbírky Karla.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video