S péčí o seniory pomáhali také studenti

Alla Želinská 2020-11-28 23:09:00

Situace v Domově pro seniory v Podbořanech, kde bylo během října postupně odhaleno přes šedesát lidí nakažených virem Covid-19, se pomalu stabilizuje. Podle výsledků posledního testování obyvatel a zaměstnanců Domova z 24. listopadu všechny testy byly negativní.

Přibližně třetina klientů a s nimi i třetina zaměstnanců v říjnu musela jít do karantény. S péčí o seniory tak v podbořanském domově pomáhali dobrovolníci – profesionální vojáci, ale například i studenti středních škol ze Žatce a z Podbořan.

Střídání týmů vojáků

Vojáci ze žateckého 41. mechanizovaného praporu (útvar 1824), kteří nastoupili k pomocné službě v Domově v říjnu po čtrnáctidenní „misi“ se vystřídali. „Nově příchozí budou opět proškoleni v používání ochranných prostředků a také se seznámí s provozem Domova. Pomáhat budou také pod dohledem zkušeného týmu pečovatelek,“ informoval v pondělí 9. listopadu Kamil Hajný, ředitel Domova pro seniory v Podbořanech.

Studenti z Podbořan a Žatce

Do péče o seniory se zapojili také čtyři studenti. Dvěma studentkám Obchodní akademie a Střední zemědělské školy v Žatci (obor sociální péče) byla uložena pracovní povinnost ze strany Ústeckého kraje. Dva studenti podbořanského gymnázia a střední odborné školy – Josef Jelínek a Radek Krusman – se přihlásili na výzvu o pomoc a dobrovolně nastoupili do Domova. Pomáhali zajišťovat péči o klienty pod dohledem zkušeného personálu.

„Někdy v říjnu můj třídní učitel zavolal mé mamce, jestli bych nechtěl jít na výpomoc do domova pro seniory, řekl sem, že si to musím promyslet, cca po 5 minutách zavolal znovu, a řekl jsem, že ano,“ líčí nám svůj příběh Pepa Jelínek, který téměř měsíc pomáhal se zajištěním péče – krmil klienty, pomáhal s hygienou. Jeho maminka pracuje v domově jako pečovatelka, i proto Pepa neváhal s dobrovolnou pomocí. „Byl tam se mnou i můj bratranec Radek Krusman, za což mu taky patří poděkování, že pomáhal,“ dodal Josef.

Dobrovolníkem poprvé

Studuje obor opravář zemědělských strojů, nyní je v 2. ročníku. Tato dobrovolnická zkušenost v domově pro seniory je jeho první: „Předtím jsem nepomáhal nikde jinde, bylo to pro mě poprvé. Což i celá tato situace asi pro nás všechny…“ řekl nám Josef.

Profesionální vojáci i studenti byli pro domov velkým přínosem a za jejich pomoc jejich velitelům a ředitelům škol ředitel domova Kamil Hajný veřejně poděkoval.

Plošné testování

„V úterý 24. listopadu proběhlo další testování obyvatel a zaměstnanců Domova. S radostí chceme informovat o tom, že všechny testy byly negativní! I nadále dodržujeme přísná hygienická opatření a budeme doufat, že výsledky dalších testování budou v podobném duchu. Dle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví končí povinnost testování u klientů Domova 3. 12. Jako poděkování za trpělivost a odvahu obdrželi naši klienti v předstihu mikulášskou nadílku od Svazu tělesně postižených v ČR Louny. Děkujeme paní Mocňákové a celému kolektivu za krásný dar! Díky za trpělivost patří také zdravotním sestrám, které testování pravidelně realizují. Podle aktuálně platného mimořádného opatření platí i nadále zákaz návštěv minimálně do 12. prosince. Děkujeme všem za podporu,“ uvedl Hajný.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video