Klub letecké amatérské asociace slaví 30 let! K narozeninám si svépomocí zrekonstruovali klubovnu

Hedvika Mašková 2020-11-29 19:00:00

Členové a piloti žateckého leteckého klubu slaví letos kulaté výročí. Ve středu 18. listopadu tomu bylo přesně třicet let, kdy byl v Žatci Klub letecké amatérské asociace založen. Za dobu své existence se v něm vystřídalo šest předsedů, uspořádalo třicet sletů ultralehkých letadel a našlo nespočet leteckých příznivců.

,,Nápad se založením klubu se v hlavách modelářů a bývalých pilotů zrodil v roce 1990. Přesně 4. listopadu 1990 jsme měli seznamovací schůzi, 18. listopadu téhož roku je datum založení klubu, čtyři dny nato byl na ustavující schůzi zvolen výbor,” vzpomíná na začátky klubu Pavel Lenkvík a doplňuje: ,,Bylo nás 19 zakládajících členů, kteří pocházeli ze Žatce, Kadaně, Podbořan i Loun. Široko daleko totiž žádný letecký klub neexistoval. V roce 1990 jsme byli jeden z prvních leteckých klubů v celé republice.” Prvním předsedou žateckého leteckého klubu se stal A. Beránek.

,,Od armády jsme si tenkrát pronajali Letiště Macerka (bývalé Čeradické letiště). První smlouva tedy byla mezi klubem a armádou. Poté bylo letiště bezplatně převedeno městu, které nám plochu o výměře 15 hektarů pronajímá za údržbu,” vysvětluje dále člen a bývalý předseda klubu Pavel Lenkvík.

V současnosti má žatecký letecký klub 31 členů, kteří mají v hangárech na Macerce zaparkováno jedenáct ultralightů (sportovní letada do váhy 450 kg) a pět motorových rogal. Každý rok klub pořádá tradiční ,,Slet ultralehkých letadel”, který je jednou z nejnavštěvovanějších akcí regionu. Příští rok se v pořadí již 31. slet uskuteční v sobotu 19. června.

,,Tuto sobotu 21. listopadu se chystala velká oslava kulatého výročí založení klubu, kdy by se sešli současní i bývalí členové. Vzhledem k aktuální situaci musela být ale akce zrušena,” popisuje současný předseda klubu Jiří Kettner.

I když bez oslavy, si ale přeci jen jeden velký dárek členové klubu nadělili. Svépomocí si za ušetřené peníze zrekonstruovali klubovnu.

Foto: Nový předseda se v Klubu letecké amatérské asociace CS Žatec volí co dva roky. Současným předsedou je Jiří Kettner (na fotografii vlevo). Před ním klubu předsedal Pavel Lenkvík (na fotografii vpravo), který stál rovněž před třiceti lety u zrodu žateckého leteckého klubu.                              

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video