Karel Jonák, sportovec tělem i duší, by oslavil 75. narozeniny

Lucie Steklá 2020-11-30 09:48:57

V neděli 15. listopadu to bude 75 let od doby, kdy se narodil Karel Jonák, sportovec tělem i duší. Dále také trenér, funkcionář, organizátor soutěží a turnajů v Lounech, kraji i celé České republice.

Karel Jonák byl v první řadě ligový fotbalista, odchovanec lounské Lokomotivy. Pod vedením trenéra Václava Ježka hrál za dorost Dukly Praha a mládežnické národní mužstvo ČSSR. Právě tento trenér ho později přivedl do Sparty Praha, kde Jonák většinou nastupoval za B tým v 2. celostátní lize. Po studiu ČVUT nastoupil na vojnu do Dukly Tábor (2. liga), kde se nastupoval s hráči Pešicem, Vojáčkem, Kroupou, Kořínkem, Caudrem a dalšími. Po vojně se Jonák vrátil do pražské Sparty, odkud po roce odešel do VTŽ Chomutov (3. liga). Po těžkém zranění se na podzim 1972 vrátil do rodného klubu Lokomotivy Loun, kde pomohl k postupu do krajského přeboru, který lounští fotbalisté s úspěchem hráli. 

Po kariéře fotbalisty propadl kouzlu nohejbalu. Karel Jonák Byl zakládajícím členem Elny Počerady a okresního svazu nohejbalu a jejich soutěží. V klubu od roku 1983 trénoval mládež a potom i muže a vedl celý klub po dobu třiceti let. Klub Elna dovedl v mládeži i mužích do republikových soutěží, s čímž jsou spojené úspěchy v přeborech ČSFR a ČR ve všech věkových kategorií. Dvakrát muži Elny vyhráli 1. ligu a osm sezon hráli extraligu v České republice. V Lounech Jonák pořádal velké halové turnaje všech kategorií, které byli součástí Poháru ČNS. Byl šéfem okresního a krajského svazu, republikově působil v komisi mládeže při ČNS.

Karel Jonák zemřel 21. července 2011.

Text, 4x foto: Karel Jonák ml.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video