Schváleno: Hazard smí zpět do ulic města

Tomáš Skřipský 2020-12-02 11:27:00

CHOMUTOV (tz, tos) — Návrat hazardu do města schválili minulý týden chomutovští zastupitelé. Vedení magistrátu ujišťuje, že to neznamená návrat hracích automatů do každé hospody — výherní přístroje spolu s živou hrou budou povoleny jen v zařízeních, která zákon definuje jako kasina; ta navíc nebudou smět být v centru města, na sídlištích či v blízkosti škol. Opozice, konkrétně hnutí PRO Chomutov, se naproti tomu obává, že ve městě začne znovu bujet jedna z nejhorších patologických závislostí, což povede ke zvyšování počtu exekucí, jichž má Chomutovsko nejvíc z celého kraje.

„Pan primátor, jako nehlasitější zastánce, uvedl, že na povolení hazardu pracuje dlouho. Žádná veřejná diskuze k tomu ale nebyla, ani s lidmi z Chomutova, ani se zastupiteli. Na jednání byla vyhláška o kasinech předložena jako jeden z mnoha podbodů rozpočtu. Když jsme ji chtěli vyčlenit samostatně, koalice nás nepodpořila,“ uvedlo v reakci na povolení hazardu hnutí PRO Chomutov.

Jednání zastupitelstva trvalo několik hodin, během nichž se odpůrci hazardu snažili koalici v čele města přesvědčit, aby kasina ve městě nelegalizovala. To se však nezdařilo. „Bohužel všichni byli předem rozhodnutí a hlasovali jak namazaný stroj,“ postěžovali si zástupci hnutí.

Argumenty proti hazardu představitelé PRO Chomutov shrnuli takto:

— nejde o kasina, ale o herny. Viz příklad Otvic, kde je 40 automatů a tři siroty — stolečky na kostky — to je ta slavná „živá“ hra

— hazard není možné zúžit čistě na účetní položku. Ničí lidské životy, je s ním spojená kriminalita, lichva, šedá ekonomika. Tyto náklady zaplatíme všichni

— vedení města operuje s příjmy z hazardu 30 miliónů korun. Číslo je vycucané z prstu, reálné příjmy mohou být možná kolem 8 miliónů korun (přiznal i ekonom města). Díra v rozpočtu je a bude stovky milionů korun

— hazard je špinavý byznys, který okrádá naše občany, město by to vůbec nemělo podporovat

— město získá zlomek toho, co lidé prohrají v automatech. Desítky miliónů odtečou jako zisk podnikatelům, kteří se nestydí bohatnout na lidském neštěstí.

Hlavní argumenty vládnoucí koalice považuje hnutí za účelové a dají se podle něj shrnout do dvou následujících bodů, které PRO Chomutov okomentovalo následovně:

— lidé stejně hrají v kasinu v Otvicích, tak ať z toho něco máme (když otevřeme další herny, přibude ještě více hráčů. Bude více příležitostí, více lákadel. Jako město máme jít příkladem a ne naopak)

— lidé stejně hrají on–line (jistě, i v Chomutově hraje řada lidí on–line. To ale neznamená, že přestanou hrát, až se zde otevřou herny. Jejich otevřením jen rozšíříme možnosti gamblingu a prohrávat peníze bude ještě více lidí).

„Za své berou všechny řeči i činy o sociálním bydlení či sociální práci. Budeme si vyrábět vlastní sociální problémy, v našich hernách. Ty se pak přenesou na sídliště i do města pod nimi. Bohužel jsme měli málo hlasů, proti hlasovala celá opozice. Pro byli zastupitelky a zastupitelé za ANO, Nový sever a KSČM,“ zhodnotilo situaci PRO Chomutov. Na tento argument vedení města namítá, že provoz kasin je ošetřen zákonem a například lidé v exekuci do nich mají zakázaný vstup.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video