Památkáři ocenili spolek zachraňující kostel v Lenešicích

Lucie Steklá 2020-12-02 12:15:00

Na obnově zřícené části kostela, k němuž došlo v roce 2008, pracují 11 let. Na jaře by se měl znovu zpřístupnit veřejnosti.

Lenešice (lus) Významného ocenění se dočkal Okrašlovací spolek Lenešice, který již několik let pracuje na obnově tamního kostela sv. Šimona a Judy. Část kostela se zřítila v roce 2008. Po dvanácti letech má kostel novou věž, do konce roku má být hotova omítka. Na jaře příštího roku by se památka měla znovu otevřít veřejnosti.  

Za Ústecký kraj nominovalo spolek, za-stoupený Zdeňkem Plačkem, územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Ústí nad Labem, a to v kategorii záchrana památky. Okrašlovací spolek obdržel cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, která zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. ,,Po nečekané nominaci přišlo nečekané ocenění. Tohoto ocenění si velice vážíme. Naše sdružení uspělo na celorepublikové úrovni. Toto nás zavazuje k další práci,“ uvedli zástupci Lenešického okrašlovacího spolku.

,,Blahopřeji Vám k ocenění. Gratulujeme Občanskému sdružení Lenešický okrašlovací spolek k získání mimořádného ocenění za záchranu kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích, za dlouhodobou péči o památky a kultivaci veřejného prostoru v místě svého působiště,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Podle jejích slov komise vyzdvihla nezištnou iniciativu sdružení věnujícímu se s velkým nasazením záchraně a obnově majetku v cizím vlastnictví. ,,Vyzdvihla duchovní a kulturní aspekt činnosti spolku. Zároveň ocenila kontinuální aktivitu, která neskončila naplněním prvotního počinu, ale naopak pokračuje kultivací veřejného prostoru a aktivní péčí o další hodnotná místa,“ dodala N. Goryczková.

Lenešický okrašlovací spolek se těžce poškozeného kostela, jehož počátky sahají do doby po polovině 13. století, ujal po dohodě s místní farností. Od roku 2009 řídí a realizuje jeho stavební obnovu. Dokázal zajistit přípravu projektu k dostavbě objektu, ale i finanční prostředky pro její realizaci. Ty byly získávány především prostřednictvím dotačních programů a sponzorských darů. Ve prospěch kostela se rovněž konaly kulturní akce a sbírky.

Díky aktivitě spolku byl odstraněn havarijní stav kostela, který byl obnoven v původní hmotě. Podařilo se také zajistit restaurování původního mobiliáře. Projekční i stavební práce byly prováděny za příkladné spolupráce s orgány památkové péče. Byla tak zachráněna mimořádně hodnotná stavba, která se znovu stala nejen místem liturgie, ale také setkávání a společenského života celé obce - spolek dále usiluje o maximální otevření kostela nejširší veřejnosti konáním koncertů, kulturních a společenských akcí.

Sdružení však svou činnost neomezuje jen na kostel sv. Šimona a Judy. Zaměřuje se na ochranu kulturního a historického dědictví obecně, věnuje se vlastivědné činnosti, poznávání regionální historie, obnově památek a podpoře místního cestovního ruchu či ochraně životního prostředí. Spolek například realizoval obnovu lenešické kaple sv. Jana Nepomuckého se sochou tohoto světce a obnovu Husovy zvonice.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video