Do třetice všeho dobrého, aneb další Oranžový přechod

Lucie Steklá 2020-12-02 22:39:00

Louny (lus) V pořadí již třetí oranžová dvojice lamp osvěcuje přechod v Lounech. Od října funguje tzv. Oranžový přechod, finančně podpořený Nadací ČEZ, v Husově ulici. Nově osvětlený přechod je v poměrně frekventované Husově ulici, která je defakto výpadovkou do Černčic a dále směrem na Libochovice. Přechod se nachází u dvou nově zrekonstruovaných domů se startovacími byty a služebny městské policie. V jeho blízkosti jsou také dětské hřiště, ordinace lékaře, prodejna potravin a vlakové nádraží. Nadace nasvícení přechodu podpořila 96 tisíci korunami, tedy celou částkou uvedenou vedením města v žádosti o grant.

„Husova ulice je vlastně průtahovou komunikací městem, takže jí denně projede značné množství osobních, ale i nákladních aut. V souvislosti s nově zrekonstruovanými bytovými domy a nedalekým dětským hřištěm předpokládáme i zvýšený pohyb o-sob v této lokalitě. Lidé zde musí rovněž přes silnici, pokud chtějí k lékaři či jdou-li na vlakové nádraží. Přechod v těchto místech má proto svou logiku, přičemž jeho nasvícení bylo požadováno také Dopravním inspektorátem PČR za účelem zajištění bezpečnosti účastníků silničního provozu. A protože město již v minulosti dvakrát uspělo se žádostí o grant u Nadace ČEZ, zkusili jsme to do třetice a vyšlo to. Děkujeme,“ uvedl starosta Loun Pavel Janda.

V Lounech byl díky nadaci nasvícen první Oranžový přechod v říjnu 2014. Nachází se v Žižkově ulici před mostem Veslařů, v blízkosti Masarykových sadů. V těchto místech je důležitou spojnicí mezi sídlištěm a centrem města. Rušná komunikace, vedoucí do Dobroměřic, je zároveň spojnicí na silnici I/28 směrem na Most a Ústí nad Labem. Druhým nasvíceným Oranžovým přechodem se v září 2017 stal ten na Komenského náměstí. Tento přechod propojuje část staršího okraje centra Loun s novějšími, nákupními, částmi města.

Smysl grantového projektu Nadace ČEZ s názvem Oranžový přechod se dá shrnout slovy: Bezpečně přes silnici po nasvíceném přechodu. V Ústeckém a Libereckém kraji se takových přechodů na konci prvního pololetí letošního roku nacházelo již třicet za bezmála 3,4 milionu korun.

,,S nasvěcováním rizikových přechodů pomocí grantu Oranžový přechod jsme začali na jaře 2013, kdy dopravní policie a BESIP vytipovaly sedmdesát nejnebezpečnějších přechodů v celé ČR. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím nadace finanční prostředky na realizaci osvětlení. Do hlasování se tehdy zapojilo přes 100 tisíc lidí a osvětleno bylo 35 přechodů. Tento nebývalý ohlas nás jen utvrdil v tom, že první grantové řízení mělo smysl a že ho bude mít i do budoucna. V současné době ovšem již případně s odborníky z řad dopravní policie a BESIP vše konzultují přímo jednotlivé samosprávy a samy si tak určují nejnebezpečnější místa pro přecházení komunikací ve svých městech či obcích,“ uzavírá M. Ziková z Nadace ČEZ.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video