Předminulá sobota ve znamení pomoci lidem v nouzi. V obchůdku v Klučku nashromáždili 66 kg potravin

Hedvika Mašková 2020-12-04 13:00:00

Do tíživé životní situace se někdy může dostat každý – děti, mladí lidé i dospělí. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak můžeme těmto lidem pomoci, je darovat jim trvanlivé potraviny a drogerii. V České republice proto vždy na jaře a na podzim probíhá v obchodech sbírka potravin. Letošním podzimním dnem solidarity byla minulá sobota.

Do sbírky byly zapojeny vybrané prodejny několika obchodních řetězců, kde bylo možné darovat potraviny, které byly poté převezeny do nejbližší potravinové banky, kde se roztřídí, zkontrolují a připraví pro odběratelské neziskové organizace. Potraviny se dostávají ke konečným klientům. Často se jedná o matky samoživitelky, osamělé seniory či rodiny v krizi.

Regionální potravinovou bankou pro okresy Louny, Chomutov, Most, Rakovník a Kladno je Potravinová banka Džbánsko se sídlem v Dobříčanech. Minulou sobotu se pro ni shromažďovaly potraviny ve více než čtyřech desítkách obchodů na území pěti zmíněných okresů.

,,Potravinová sbírka probíhá oficiálně jen jeden den na jaře a jeden den na podzim. Hlavním účelem je doplnit do potravinových bank zásoby potravin, které nejvíc chybí. Nárůst potřeb je v této nelehké době celorepublikově téměř o dvacet až čtyřicet procent. Sbírka tudíž přišla v pravou chvíli. Z jarní sbírky máme v naší republice výpadek skoro pět set tun, což je opravdu hodně,“ vysvětlil předseda Potravinové banky Džbánsko Marek Štěpán a doplnil: ,,Během roku k nám přichází potraviny od výrobců, prodejců a dárců. Většinou se však jedná o potraviny, které přicházejí z obchodů, kde je sortiment velmi omezený. Běžné potraviny totiž lidé nakupují a moc jich pro potravinové banky nezbude. Mezi darovanými potravinami je hodně sladkostí, pochutin a mix všeho možného, ale z toho se moc žít nedá."

Jaké potraviny tedy mohli během sobotní potravinové sbírky lidé darovat? ,,Nejlepší je darovat trvanlivé potraviny, tedy něco, z čeho se dá uvařit – rýži, mouku, luštěniny, těstoviny, olej, dětské výživy, konzervy – ale také jakoukoli drogerii,“ popsal Marek Štěpán a dodal, že pokud chce někdo lidem v nouzi tímto způsobem přispět, nemusí čekat na jarní termín další potravinové sbírky: ,,Potraviny potřebným mohou lidé darovat kdykoli během celého roku. Má to však určité omezení. Mohou darovat pouze balené potraviny, kde je výrobci garantovaná bezpečnost potravin. Tyto výrobky jsou označovány lhůtou minimální trvanlivosti. Nelze přijímat domácí zpracovávané potraviny, ale je možné darovat také ovoce, brambory nebo zeleninu. Lidé se mohou obracet na liběšickou faru nebo na manažera naší potravinové banky (730 123 054, pbdz@pbdz.cz).“

Myšlenka potravinových bank pochází ze zahraničí, kde úspěšně fungují už celá léta. První potravinové banky vznikly v USA a Kanadě v 60. letech, v Evropě až roku 1986. Do České republiky přišla myšlenka potravinových bank teprve po revoluci, ve větší míře fungují v posledních sedmi letech.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video