Jak se mlsalo za první republiky? Načerpejte sladkou inspiraci v muzeu

Soňa Šímová 2020-12-04 16:03:00

CHOMUTOV (soš) — V pátek 4. prosince byla v muzeu na radnici otevřena vánoční výstava s názvem Historické cukrárny aneb mlsání za první republiky. Asi stěží najdete někoho, kdo občas rád nemlsá a projde okolo cukrárny bez zastavení, protože toto prostředí uspokojuje všechny naše smysly.

„Výstava vznikla v Brně v roce 2012 a od té doby putuje po celé republice. Jejím cílem je upozornit na zašlou slávu cukrárenského řemesla dvacátých a třicátých let minulého století. Veškerý nábytek je dobový, pochází ze soukromé sbírky pána, který expozici sestavoval a postupně doplňoval na různých burzách, nebo z darů od lidí, kteří našli tyhle dobové poklady třeba v garážích, či na půdách. Vznikl tak interiér, který se podobá československým cukrárnám z období formující se první republiky,“ přibližuje edukátorka výstavy Veronika Budilová.

Výstava je koncipována tak, aby návštěvníci nejprve viděli jak cukrářské výrobky vznikaly. „Nebyla to ještě velkovýroba, ale většinu těch exponátů používali tehdejší živnostníci,“ upřesňuje Veronika Budilová. Dále jsou v muzejní místnosti k vidění tři improvizované pracovní stoly, na kterých tehdy cukráři pracovali, včetně používaných pomůcek, formiček a podobně. Dále můžete vidět jak vypadal obchod s tímto zbožím a cukrárna. Zajímavostí jsou i původní výuční listy. Mezi vzácnější exponáty, kterých se mnoho nedochovalo, patří například servírovací tácy.

Před vstupem do expozice, se nachází koutek chomutovské cukrárny, která vznikla z exponátů z depozitáře muzea. Zde také najdete nástěnku s takzvanou sladkou receptovou výzvou. Muzeum tímto vyzývá všechny milovníky sladkého pečení a tvoření (samozřejmě i ty pasivní), aby poslali či přinesli svůj historický nebo zkrátka jen oblíbený recept na nějakou sladkou dobrotu, třeba i vánoční. Ten bude kromě nástěnky zveřejněn i na webových stránkách a facebookovém profilu muzea, kde tak může každý načerpat novou dávku inspirace. Na oplátku zveřejnilo muzeum několik skutečně původních receptů z doby první republiky, které je možné vzájemně sdílet.

„Současná vládní opatření se samozřejmě týkají i našich prostor. Podle našich propočtů se v každé místnosti muzea může pohybovat deset až dvanáct lidí. Celé muzeum tak může pojmout zhruba sedmdesát návštěvníků. Ti se ale samozřejmě musí rozmělnit, a než se jednotlivé prostory uvolní, podívat se třeba na stálou expozici, pohyblivý betlém nebo do kostela svaté Kateřiny,“ doplňuje Veronika Budilová.

Výstava potrvá až do 22. ledna a je otevřena ve všední dny mimo pondělí od 9 do 17 hodin, soboty, neděle a 27. prosince od 10 do 17 hodin, 25. a 26. prosince od 13 do 17 hodin. Zavřeno je pouze 24. a 31. prosince a na Nový rok.

Muzeum také k výstavě nabízí individuální edukační programy pro rodiny s dětmi i bez dětí, či jiné mimoškolní skupiny. Program zahrnuje prohlídku výstavy s komentářem, povídání o sladkém koření s ukázkami, a další zajímavá témata. Chybět nebude ani malá sladká tečka. V případě zájmu o program se prosím obraťte přímo na muzejní edukátorku Veroniku Budilovou, tel. 775 870 974, e-mail: budilova@muzeumchomutov.cz

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video