Od rozborů půd, krmiv a vod až po hledání zvířat dronem

PI 2020-12-08 09:12:32

Takové služby nabízí zemědělská laboratoř v Postoloprtech.

LABORATOŘ POSTOLOPRTY s.r.o. nabízí bohaté služby nejen v rámci kraje, ale i na celorepublikové úrovni. Na její zaměstnance se můžete obrátit při rozborech půd, rostlin, krmiv, vod, ale i při kontrole zeleniny, ovoce či vína. „Pro zahrádkáře, kterých je v naší republice mnoho, nabízíme mimo jiné i rozbor výživného stavu půdy, aby nedocházelo zbytečně k přehnojování a rostliny dostaly to, co opravdu potřebují ke správnému růstu. Přehnojování zejména dusíkem může negativně ovlivnit spodní vody, na které by také měli brát zřetel,“ vysvětluje Ing. Michal Malý, ředitel a syn majitele laboratoře v Postoloprtech. 

S analýzou během celého vegetačního cyklu pomáhají i chmelařům. „Chmel je naší nosnou plodinou. Analyzujeme zhruba 85 % celkových ploch chmelnic v naší republice a právem je náš okres nazýván Žateckou chmelařskou oblastí. Ale provádíme rozbory chmelu i pro Úštěckou a Tršickou oblast. Pro chmelaře také určujeme množství hořkých látek, tedy tzv. alfu, která značí kvalitu chmele a je jednou z kritérií při obchodování se zeleným zlatem,“ doplňuje Malý. 

V oblasti Litoměřicka a Polabí jsou často oslovováni zelináři. Sadařům zase pomáhají vybírat vhodný postřik na listy stromů. Zkoumají parametry výživy a pomohou s chorobami i škůdci. 

Struktura laboratoře spočívá v týmu, který zahrnuje odborné chemiky přímo v laboratoři a také terénní pracovníky složené z agronomů, zootechniků a vzorkařů, kteří udržují kontakt se zemědělci a dovážejí do postoloprtské laboratoře vzorky. Nedílnou součástí firmy je administrativní a IT oddělení. Prodej, servis a správa výpočetní techniky rovněž patří do portfolia laboratoře. „Veškerá laboratorní technika je připojená do firemní sítě a musíme vynakládat nemalé úsilí na ochranu našich dat. Dnešní doba nahrává hackerským útokům a firmy často podceňují antivirovou ochranu a hlavně zálohování dat,“ varuje Michal Malý.

Další služby využívají podniky s živočišnou výrobou. „Zjišťujeme, aby v krmné dávce bylo, co má být a naopak. Jsme jedna z mála akreditovaných laboratoří, která analyzuje krmiva a krmné směsi se specializací na stanovení mykotoxinů, vitamínů i aminokyselin. Optimální krmnou dávku doporučujeme pro jednotlivé skupiny zvířat,“ přibližuje Michal Malý. Pro bioplynové stanice analyzují stav vstupních i výstupních materiálů. 

Laboratoř v Postoloprtech nabízí i odběry a rozbory pitných a odpadních vod či výkopových zemin. Sedimenty z rybníků a vodních toků se dají využít na zemědělskou půdu, pokud však nesplňují parametry, musí být zlikvidovány na řízené skládce. 

Na popularitě nabývá letecké snímkování pomocí dronů a využívání satelitních snímků hlavně pro monitoring stavu porostů přispívající k variabilnímu hnojení a preciznímu zemědělství. „Letos jsme často nalétávali poškození ploch od hrabošů, ale také jsme dronem hledali dobytek,“ s úsměvem zakončuje nabídku služeb zemědělské laboratoře Michal Malý a jedním dechem dodává: „Naším krédem je rychlost a kvalita.“ (caj) 

Napsal(a): PI

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video