Hnůj pro nejmenší chmelničku dorazil ze Stekníku

Hedvika Mašková 2020-12-08 10:00:00

Hnojení nejmenší chmelničky, která se nachází v centru města Žatce na ploše zhruba sedmdesáti metrů čtverečních, proběhlo ještě v polovině minulého měsíce, ve středu 11. listopadu, v ranních hodinách. Unikátní chmelnička je v majetku města, ale v rámci vzájemné spolupráce o ni pečuje zdejší chmelařský institut.

,,Hnůj jsme přivezli z našeho účelového hospodářství ve Stekníku. Sami ho nakupujeme, jelikož nemáme živočišnou výrobu,” vysvětlil vedoucí oddělení agrotechniky chmele žateckého Chmelařského institutu doktor Josef Ježek a doplnil: ,,Organickým hnojením (hnůj, kompost) je podporována biologická aktivita půdy, která je základem její úrodnosti. Organická hnojiva přispívají k udržování kypré struktury půdy, která pak lépe zadržuje vodu, brání erozi a celkově s půdními mikroorganismy napomáhá rostlinám přijímat živiny méně přístupných organických sloučenin a minerálů. Chmel by měl být organicky hnojen jednou za tři roky.” 

Nová výsadba chmele proběhla na nejmenší chmelničce v centru města na konci roku 2016. Chmelařský institut Žatec, konkrétně oddělení šlechtění chmele, vysadil chmelovou sadbu ve formě kořenáčů v rámci celkové obnovy zeminy a porostu. Po skončení životnosti porostu odrůdy Premiant se přistoupilo k výsazu tradiční odrůdy Žateckého poloraného červeňáku. Tehdy se do výsadby se zapojili také studenti Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci v rámci praxe.        

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video