Začal soud s žateckou starostkou Z. Hamousovou

Jarka Cibulková 2020-12-09 14:48:04

Advokát zpochybnil výsledky toxikologického vyšetření.

Louny (caj) Okresní soud v Lounech mi-nulé úterý zahájil hlavní líčení se starostou Žatce Zdeňkou Hamousovou (59). Obžaloba státního zastupitelství ji viní z ohrožení pod vlivem návykové látky. Devátého dubna letošního roku ji kolem jedné hodiny v noci zastavili policisté, když se svým autem jela nezvyklým způsobem v ulici Nákladní v Žatci. Následně se podrobila odběru krve, jehož výsledky ukázaly na 1,58 a 1,60 pro-mile alkoholu v krvi.  

Starostka Žatce, která vede město již deset let, byla odsouzena trestním příkazem k peněžitému trestu 110 tisíc korun a zákazu řízení na jeden rok. S tím však nesouhlasila a podala odpor. Případ tedy začal projednávat trestní soud.

Samosoudce Jan Jouza na začátek jednání obžalovanou seznámil s novinkou trestního řízení, která je platná od prvního října letošního roku. Obžalovaný může využít ze tří způsobů prohlášení viny. Buďto může se státním zástupcem uzavřít odhodu o vině a trestu, nebo může prohlásit svou vinu či uvede nesporné skutečnosti, což znamená, že přijme část obžaloby. „Nebudu v tuto dobu využívat ani jednu možnost,“ odpověděla Z. Hamousová na nabídku soudce.

„Reagovala jsem v té době pod tíhou vypjatosti těžké doby, dneska bych to neudělala,“ řekla během své výpovědi žatecká starostka. Osudného dne se rozhodla odvézt do nemocnice v Žatci tolik potřebné respirátory FFP3 bez výdechu, které ředitel nemocnice Jindřich Zetek požadoval. Na otázku, proč nevyužila možnost taxi či odvozu jiné osoby řekla: „Měla jsem v sebe důvěru, že je tam doručím, byla to v tu chvíli nejrychlejší cesta předání.“ Zároveň připomněla, že probíhala první vlna nákazy koronavirem, kdy ředitel nemocnice informoval o pozitivních testech personálu oddělení následné péče. Státní zástupkyně se ptala, proč, když ji zastavila hlídka policie, nevzala tolik potřebné respirátory a neodvezla je s sebou do nemocnice, kde podstoupila odběr krve. „Bála jsem se, že unikne informace o pozitivních lidech v nemocnici, nedůvěřovala jsem policistům,“ zmínila během výslechu. 

„Bezprostředně před jízdou jsem nepila, v průběhu večera jsem pila, ale s ohledem na dlouhou dobu, přeci už je to jenom osm měsíců, nevím, kdy jsem pila naposledy,“ uvedla na dotaz soudu, zda onoho inkriminovaného dne požila alkohol.

Následně u soudu vypovídal policista, který starostku zastavil. „Jeli jsme s kolegou z ulice Nákladní k ulici Plzeňská, když jsme si všimli osobního automobilu, které se nevešlo do jízdního pruhu. Paní obžalovaná vyjížděla z kruhového objezdu, jela zeširoka. Poté jela klikatě, nedržela se ve svém jízdním pruhu. Při komunikaci jsem z ní slabě cítil alkohol.“ Zároveň připomněl, že v souvislosti s nouzovým stavem nedávali obžalované dýchnout, ale vyzvali ji, zda se po-drobí odběru krve, s čímž okamžitě souhlasila. „Zdálo se mi, že mluva i reakce na podněty byly pomalejší,“ doplnil svou výpověď policista.

Advokát obžalované se dotazoval, jaká byla cesta zkumavek s krví obžalované. Z poli-cejního záznamu bylo patrné, že zkumavky vložil strážce zákona do velké obálky, kterou zalepil a jak obžalovaná, tak policista ji podepsali. Následně je převezli do chladicího boxu na služebnu, odkud poté putují buďto na toxikologii do Mostu či Ústí nad Labem. „Důkazy, které mají prokázat ovlivnění návykové látky, jsou velmi pochybné. Biologický materiál musí být ihned v chladném prostředí o teplotě 1-4 °C, navrhuji proto výslech osoby, která krev obžalované zkoumala,“ uzavřel svou řeč obhájce Z. Hamousové. Jednání poté soudce odročil na neurčito.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video