„Vánoční hvězda” na obloze

2020-12-17 09:11:00

CHOMUTOV — Po celý rok můžeme nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body — planety Jupiter a Saturn, přičemž Jupiter je z tohoto páru ten jasnější. Den za dnem se k sobě zvolna přibližují a to až do pondělí 21. prosince. V den zimního slunovratu téměř splynou v jednu „hvězdu“. Planety se k sobě přiblíží na pouhých šest úhlových minut, tedy jednu pětinu průměru měsíčního disku. Něco podobného se naposledy událo v roce 1623.

Bude–li jasno, na nic nečekejte. Půl hodiny po západu Slunce, kolem 16.30 hodin planety hledejte nízko nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají už v 18.30 hodin středoevropského času (SEČ), takže pohled z kopce, odkud je dobrý výhled až ke vzdálenému horizontu, bude velkou výhodou.

V případě, že to počasí a aktuální situace (COVID–19) umožní, budeme tento zajímavý úkaz pozorovat na louce u bývalého kina Oko (Lipská ulice naproti kostelu Sv. Barbory) od pátku 18. do pondělí 21. prosince vždy v 16.30 hodin SEČ. V případě nutnosti lepšího výhledu se přesuneme do nedalekého Volnočasového areálu Domovinka. Podrobné informace najdete na internetových stránkách a Facebooku Astronomické společnosti Chomutov.

Těsné přiblížení budou doplňovat největší měsíce těchto planet. Jedná se tak o velmi zajímavý astronomický jev. Na příští těsnou konjunkci Jupitera a Saturnu si budeme muset počkat až do března 2080.

Jaroslav LANDA (Autor je předsedou Astronomické společnosti Chomutov)

Foto: Dvojice planet Jupiter (vpravo) a Saturn nad Lipskou ulicí v Chomutově na snímku z 30 listopadu. Obě planety se budou vzájemně přibližovat až do 21. prosince, kdy téměř splynou v jedinou „hvězdu”. Foto: Jaroslav LANDA

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video