Chomutovsko: Kam pro Betlémské světlo?

2020-12-17 12:45:00

REGION (až, soš) — Tento plamínek zapalují každoročně před Vánocemi v betlémské jeskyni, v níž se podle tradice narodil Ježíš Kristus, a rozvážejí skauti do řady míst v mnoha evropských a také několika amerických zemích. Zpravidla bývá nejprve letecky dopraven do Vídně, odkud se dále šíří většinou po železnici.

Středověká legenda

Na přelomu 11. a 12. století okupovaly turecké kmeny Seldžuků část Malé Asie a Svatou zemi, ve které se narodil a zemřel Ježíš Kristus, a znemožnily tak křesťanům navštěvovat tato posvátná místa. Proto rytíři na výzvu papeže Urbana II. zorganizovali křížové výpravy do Palestiny. Nejprve osvobodili Betlém, kde se Ježíš Kristus narodil, a později i Jeruzalém, kde zemřel. Křižáci uskutečnili celkem osm výprav, ale pouze jediná se dostala až do Jeruzaléma. Legenda praví, že jeden mladý rytíř se zapřísahal, že pokud se vrátí domů z křížové výpravy, tak do svého rodného města Florencie přinese plamínek ohně z betlémské baziliky. Věřilo mu však pouze málo lidí, proto že z křížových výprav se vrátil jen málokdo. V Palestině kromě bitev hrozilo i nebezpečí nákazy cizími chorobami.  

Po třech letech, těsně před Vánocemi v roce 1099 dorazili otrhaní mladíci do Florencie, kde v jejich čele stál jeden se zapálenou svící s plamenem. Všichni přísahali, že plamínek pochází z Betléma a zmíněný rytíř jej nesl v dobrých i zlých dobách po poušti i po moři jen pro to, aby splnil svůj slib. Svíci umístil v kostele, odkud si pak plamínek chodili zapalovat i další obyvatelé. Ve středověku to byl první také poslední plamen z rodiště Ježíše Krista. 

Do Chomutova letos zamíří plamínek bez tradičního historického autobusu a za podmínek, které budou respektovat vládní nařízení. „Letos ho budeme rozdávat pouze na náměstí a to 23. prosince od 16 do 18 hodin. Pravděpodobně zde bude tradičně postaven podsadový stan, ale výdej světla bude probíhat venku. Rozdávající budou mít roušky a zájemci budou muset přistupovat ke stolu s předepsanými rozestupy. Navíc budou světlo rozdávat pouze skauti starší 18 let a v omezeném počtu tak, abychom vyhověli opatřením,” doplnil Jiří Gärtner, vůdce střediska junák, Český lev Chomutov s tím, že pokud by to situace nedovolila, budou muset akci zrušit.  

V Jirkově si můžete pro světýlko dojít do skautského střediska v Chomutovské ulici 23. prosince od 15 do 18 hodin. S sebou byste měli mít svíčku a lucernu nebo zavařovací sklenici.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video