Za seniory příbuzní do domova zatím nemohou

Lucie Steklá 2020-12-21 13:43:40

Louny (lus) Návštěvy v domovech pro seniory a obdobných zařízení jsou zakázány od 9. října. Ač je vláda zpočátku prosince povolila, s tím, že návštěva musí mít platný negativní test na koronavir, v Lounech zůstaly dveře Domova pro seniory uzavřené. K opatření přistoupilo vedení domova po dohodě s hygieniky. Na několik dní byly návštěvy později povolené za dodržení daných pravidel. V pátek 18. prosince byl domov pro seniory kvůli deseti pozitivním testům opět uzavřen.

,,Domov pro seniory U Pramene Louny je z rozhodnutí KHS do odvolání uzavřen. Antigenními testy jsme zachytili 10 pozitivních klientů. V pondělí podstoupí ještě PCR test. Pro nás všechny v domově to znamená, že nikdo za námi nesmí na návštěvu a klienti nesmí domov opustit. Na návštěvu k rodinám mohou pouze klienti, kteří už nákazu prodělali. Je nám to moc líto, ale nelze jinak. Situace se zhoršuje v celé zemi a my jsme nejrizikovější skupina," vysvětlila Jana Černá, ředitelka DD.


A jak šel čas s covidem v DD Louny...

,,Návštěvy u nás v domově zatím nejsou možné. Po dohodě s naším praktickým lékařem a Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje odsouváme rozhodnutí o povolení návštěv na pondělí 14. prosince,“ informovala 2. prosince ředitelka domova Jana Černá. Příbuzné klientů současně ubezpečila, že situace v domově je stabilizovaná. ,,Pozitivní záchyty předpokládáme ještě po dobu minimálně deseti dnů. Lékař doporučuje ještě jedno plošné testování klientů a personál se bude testovat průběžně a stále. Víme, že je advent a že se blíží vánoční svátky. Naše racionální uvažování a rázná opatření to nesmí ovlivnit. Pochopte nás,“ dodala ředitelka.

O pět dní později byl při plošném testování zachycen jeden pozitivní test. ,,Klientka je zatím bez příznaků a bude 10 dní v izolaci. Zítra absolvuje PCR test. K dnešnímu dni je na izolaci 5 klientů. Situace v našem okrese není zrovna nejlepší. Podle dostupných informací patříme mezi okresy s největším výskytem nákazy. Připravujeme opatření k realizaci návštěv. Nejpozději ve čtvrtek vydáme pokyny. Sledujte naše webové stránky a FB," uvedla tehdy ředitelka. 

V pondělí 9. prosince byla situace stabilizovaná. Počet osob na izolaci byl sedm. Domov zveřejnil pravidla pro návštěvy. Pravidla budou striktní a nebudeme z nich ustupovat ani udělovat výjimky. ,,Dobře si je prostudujte. Možná se Vám budou zdát složitá, ale musíme Vás informovat podrobně a v plném rozsahu. V pravidlech se nehovoří o možnosti vzít si klienta na Vánoce domů. Po dohodě s KHS může na Vánoce domů jen ten, kdo byl pozitivně testován a nemoc prodělal. I tady je samozřejmě riziko, že hladina získaných protilátek nemusí být účinná. Je těžké Vám psát, že to a to nemůžete , ale situace v celé ČR není dobrá. Dejme rozum do hrsti," uvedl Dsup Louny. 

O týden později, v pondělí 17. prosince nebyl v domově žádný nový záchyt covidu. Návštěvy probíhají dle pravidel, plynule a v klidu. Navštívení klienti jsou spokojení. Začalo platit USNESENÍ VLÁDY ČR č. 1325, které stanovuje podmínky pro vycházky klientů mimo domov. Usnesení je pro domov nepodkročitelným závazkem, který musí splnit. Je na klientech a jejich rodinách, jak se v této situaci rozhodnou. Každopádně je nutná maximální ochranu klienta a nošení respirátoru mimo DSUP. 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video