Vánoce nejsou o přejídání

Redakce 2020-12-23 13:54:00

Vánoční svátky jsou pokaždé velkým pokušením, na každém kroku na nás číhá množství nejrůznějších laskomin a dobrůtek. A je jen málo lidí, kteří se dokážou ovládnout a zbytečně se nepřejídají. Každý rok tak končí na pohotovosti desítky lidí se zažívacími obtížemi. Konzumace smažených pokrmů, majonézových salátů, sladkostí, oříšků a dalších pochutin představuje pro naše tělo nezvladatelnou zátěž. Právě v období Vánoc zatěžujeme náš trávicí trakt mnohem více než obvykle.


Každoročně řada lidí zažívá místo „šťastných a veselých“ velice krušné chvíle a končí s žaludečními a střevními potížemi, záněty žlučníku nebo slinivky v rukou lékaře. Příčinou těchto obtíží nemusí být jenom přejídání. Na vině jsou často také rychle se kazící potraviny. Problematické jsou zejména majonézové saláty, přemíra uzenin a delší dobu otevřené kompoty. O nic lépe si nevedou ani chlebíčky, smažené pokrmy a pečená kachna či husa. Konzumace čerstvého ovoce a v rozumné míře i pečiva a cukrovinek je o něco bezpečnější. Ruku v ruce s nevhodným stravováním kráčí také nedostatek pohybu. O Vánocích nejraději lenošíme u televize namísto pobytu na čerstvém vzduchu.

Pokusme se tedy, i když to půjde jen velice těžko, držet své chutě na uzdě a zbytečně se nepřejídejme. Namísto sezení u televize, je lepší raději vyrazit na procházku a trochu se rozhýbat na čerstvém vzduchu. Střídmostí docílíme toho, že naše Vánoce budou skutečně svátky klidu a míru a rádi na ně budeme i po letech vzpomínat, protože na dny provázené zažívacími problémy by asi jen málokdo vzpomínal rád. (red)


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video