Albatros po letech chátrání čeká rekonstrukce

Lucie Steklá 2021-01-02 23:12:18

Louny (lus) Zřejmě nejkrásnější poválečná parní lokomotiva české výroby, která léta chátrala v lounském depu, projde renovací. České dráhy se rozhodly, že po mnoha letech chátrání zachrání parní lokomotivu 498.112 z roku 1955. Stroj známý jako (jedničkový) Albatros projde renovací v depu v České Lípě.

Cílem není provozní, nýbrž vystavovatelný stav. ,,Vzhledem k současnému stavu, kdy lokomotivě chybí řada podstatných komponentů, její případné uvedení do provozního stavu nebylo ani v minulosti plánováno. Současně by představovalo neúměrně velkou investici finančních prostředků. Jde především o záchranu vozidla před úplnou devastací,“ sdělil mluvčí ČD Robert Pagan. Termín dokončení prací není přesně stanoven, bude se odvíjet od časových možností personálu v České Lípě. Známy podle Pagana zatím nejsou ani náklady. 

Lokomotiva z depa v Lounech je jediný kus řady 498.1 v majetku českého státního dopravce. V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka je možné si prohlédnout dalšího Albatrose, ale nulkové řady (498.022). Až do roku 2011 byla v provozním stavu.

Připomeňme si důležitá data v „životě“ lokomotivy 498.112. V lednu 1955 proběhla tlaková zkouška kotle, v únoru tovární zkouška a prozatímní převzetí k ČSD, v dubnu téhož roku byla lokomotiva zařazena do stavu depa Praha střed, o tři roky putovala do depa v Bratislavě. V lednu 1972 se Albatros vrátil do Čech, do depa Plzeň, v březnu roku 1973 byla zrušena a převedena na vytápěcí kotel K 557. O tři roky později byla prodána uhelným dolům. Administrativně se do majetku ČSD vrátila před třiceti lety - v prosinci 1990 do depa Praha Libeň, o tři roky později se stěhovala do Lužné.

Přepravu lokomotivy zajistila v polovině listopadu lokomotiva Brejlovec, netradiční souprava přitom projela po trase Louny - Obrnice - Ústí nad Labem - Děčín - Česká Lípa. „Součástí konvoje byl i plošinový vůz převážející další součásti parní lokomotivy,“ doplnil R. Pagan. V České Lípě bude lokomotiva restaurována techniky pod vedením Davida Morce a Jiřího Cikána. „Oba tyto pány můžete běžně potkat například na stanovišti nostalgické Šlechtičny 475.179,“ popsal mluvčí ČD. Podle něj je záměrem Centra historických vozidel Českých drah z Albatrosu udělat exponát, který obohatí muzeum.



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video