Ten dělá to a ten zas tohle: Zachránil starý „šachťácký” traktor před sešrotováním

Tomáš Skřipský 2021-01-10 12:42:00

BÍLENCE (tos) – Vskutku unikátní kolový traktor slouží na statku soukromého zemědělce Tomáše Karla z Bílenců. Stroj Škoda ŠT 180 totiž vypadá, jakoby právě sjel z výrobní linky, ačkoli podle údajů v technickém průkazu je to už zasloužilý „dědeček“ s rokem výroby 1988. Jeho nynější majitel, který byl v „osmaosmdesátém“ teprve třináctiletý školák, traktor koupil od šachty za cenu železného šrotu jako vyřazený a určený k sešrotování. Stroj z pochopitelných důvodů potřeboval řadu dílčích oprav, a tak se Tomáš Karl rozhodl, že nějaké „flikování“ nemá cenu. Vzal to tedy „z gruntu“ a veterána kompletně zrenovoval. Traktor se veřejnosti v plné parádě poprvé představil na letošních dožínkách v Bílencích a od té doby na 105 hektarech polností slouží k těžkým pracem, jako je orba či diskové podmítání.

„K rozhodnutí o renovaci mimo jiné přispěla mnohými vysmívaná jednoduchost až primitivnost socialistické techniky. Díky tomu ovšem vznikaly stroje nekomplikované a odolné, které si dokázali svépomocí opravit v každém zemědělském podniku či družstvu a které fungují i po desítkách let. Dodnes je také k sehnání spousta náhradních dílů, protože většina součástek je použitá z nákladních vozů LIAZ,“ přibližuje majitel začátky projektu. Jen zasvěcenci potom vědí, že část dílů pro kolový traktor vznikala i ve Strojní traktorové stanici v Prunéřově.

Tomáš Karl pro svůj nápad vrátit mládí starému traktoru získal dva kolegy, Milana Buchara a Josefa Vondráka, kteří se do renovace pustili s ním. „Bez nich bych to nezvládl,“ přiznává majitel. Do práce se dali letos na jaře a po několika měsících nablýskaný stroj představili veřejnosti na výše zmíněných dožínkách. To, že se začátek rekonstrukce veterána shoduje s nástupem pandemie koronaviru, je prý náhoda. „Rozhodně to není tak, že jsme na traktoru začali pracovat proto, že bychom v souvislosti s koronavirem nevěděli, co s volným časem. V našem oboru je pořád co dělat,“ vysvětluje zemědělec.

S trochou nadsázky lze říci, že úspěšná renovace traktoru Škoda ŠT 180 trojici „nakopla“ k chuti vyzkoušet další podobné projekty. „Na statku máme po předchozím majiteli spoustu staré techniky, a tak máme v plánu vše postupně renovovat,“ říká s úsměvem Tomáš Karl. Dalším z adeptů na generální obnovu je „bratříček“ zachráněného traktoru, stroj Škoda ŠT 180 N, který na statku rovněž slouží. Jak písmeno „N“ v názvu napovídá, jde o verzi „Nakladač“, která má nad zadní nápravou nástavbu s nakládací lžící. Tento traktor je unikátní tím, že má v kabině dvě plnohodnotná pracoviště řidiče se sedačkou, volantem a pedály, která jsou vůči sobě otočena o 180 stupňů. „Normální“ pracoviště slouží k řízení stroje při přepravě z místa na místo; zády otočené sedadlo pak umožňuje lokální pojíždění a ovládání nakládací lžíce.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video