Technické služby se „vyzbrojily” na zimu

Redakce 2021-01-05 12:48:37

CHOMUTOV (tz) — Přestože zima má zatím mírný průběh, Technické služby města Chomutova mají připravenou techniku pro údržbu komunikací a sklady plné posypových materiálů. Může začít mrznout i sněžit. „Přestože my jsme připraveni, jak to jen lze, apelujeme zejména na řidiče, aby přes zimu jezdili velmi opatrně, pomalu a s ohledem na ostatní účastníky silničního provozu. Hlavně při sněhových kalamitách nebo prudkém ochlazení nejsme v žádném případě schopni ošetřit všechny komunikace okamžitě a na ráz,“ varoval ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek. Do konce loňského roku technika vyjela ve třech případech, z toho jednou sněžilo.

Pro údržbu komunikací během letošní zimy mají technické služby připraveno jednatřicet strojů, z toho čtyři velké sypače s pluhy a devět malých, dále šest vozů pomáhajících při ručním posypu, tři traktory s čelní šípovou radlicí, pět nákladních aut pro odvoz sněhu, tři nakladače a jedno dispečerské vozidlo.

Komunikace technické služby ošetřují solí, drtí, solankou nebo ekologickým materiálem Ekogrit. Zatímco sůl nakupují technické služby již v létě a zásobu mají ve skladech na celou zimu, ostatní posypové materiály dokupují průběžně podle potřeby. Soli je nyní ve skladech tisíc tun, což je množství dostačující i při velmi tuhé zimě vydatné na sníh i mráz. Drtě mají technické služby sto tun a ekogritu osmnáct kubíků. Solanku dodává Správa a údržbou silnic Ústeckého kraje průběžně.

Do čtyř hodin od vzniku závady musí být ošetřené hlavní komunikace, které jsou podle pořadí důležitosti zařazené na první místo v plánu zimní údržby silnic. Jedná se o silnice, kudy jezdí městská hromadná doprava, příjezdy k nemocnici nebo hlavní silnice na sídlištích. Pak přicházejí na řadu vedlejší silnice v sídlištích, které jsou důležité pro zajištění plynulé dopravy, ty musí být ošetřené do 12 hodin. Do 48 hodin pak musí být ošetřené zbývající silnice.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video