Nejvýše položená dobíjecí stanice e–vozů

Ota Schnepp 2021-01-08 06:59:00

BOŽÍ DAR (otys) — Nejvýše položená veřejná rychlodobíjecí stanice pro elektromobily — a to hned se dvěma stojany; takový vánoční dárek dostali e–motoristé od Skupiny ČEZ. Stojany ABB, které umí doplnit baterie většiny e–aut v řádu desítek minut, byly nainstalovány ve spolupráci s městem v nadmořské výšce 1 020 metrů. Tím padl dosavadní primát rychlodobíjecího stojanu v šumavských Kašperských Horách, který se nachází „jen“ 758 metrů nad mořem.

Síť dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily čítající dnes více než 260 stojanů se za poslední dva roky svým rozsahem zdvojnásobila a je srovnatelná s většími řetězci klasických čerpacích stanic. Nejnovější rychlodobíjecí stanice je přitom umístěná v těsném sousedství hraničního přechodu Boží Dar — Kurort Oberwiesenthal, přičemž řidiči mohou během dobíjení využít zázemí blízké čerpací stanice OMV, případně se vydat na první procházku po tomto krušnohorském městě.

„Boží Dar je významnou jak zimní, tak i letní turistickou destinací Krušných hor. Je cílem návštěvníků z celého Česka, ale i ze zahraničí, hlavně sousedního Saska. Rychlodobíjecí stanice pro elektromobily je proto pro nás další službou, kterou jim ve spolupráci se Skupinou ČEZ můžeme nabídnout. Navíc určitě v rámci propagace našeho horského města bude zajímavý fakt, že stanice má hned dva stojany, takže umožňuje dobíjet čtyři elektrovozy a pochopitelně i to, že je momentálně nejvýše položenou v České republice. Díky ní se může zvýšit i bezemisní doprava do nejvíce frekventované části Krušných hor, což zase prospěje životnímu prostředí,“ uvedl Jan Horník, starosta Božího Daru.

Rychlodobíjecí stanice, jako je ta na Božím Daru, dnes tvoří 80 procent sítě ČEZ a řidičům e–aut garantují odběr skutečně bezemisní energie, a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE. „Kromě velkých měst a hlavních tahů systematicky pokrýváme dobíjecí infrastrukturou i lokality se zajímavým potenciálem, například v turisticky exponovaných oblastech. Věříme, že právě tímto způsobem přesvědčíme zájemce o pořízení elektrických aut, že svým novým vozem mohou bez obav cestovat skutečně po celém území České republiky,“ doplňuje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Na území Karlovarského kraje dnes ČEZ provozuje osm veřejných stojanů pro dobíjení elektrických aut, všechny jsou rychlodobíjecí. Vedle krajské metropole je řidiči najdou v Bochově, Mariánských Lázních, Jenišově a Ostrově. V sousedním Ústeckém kraji je k dispozici 25 stojanů ČEZ, z toho 17 rychlodobíjecích. Plzeňský kraj je momentálně osazen 9 stojany ČEZ, z toho je 8 rychlodobíjecích.

Foto: Na Božím Daru se setkává minulost s budoucností. V těsné blízkosti nové rychlonabíjecí stanice elektromobilů a moderní čerpací stanice OMV stojí historický a dnes už nefunkční výdejní stojan na palivo. Podle údajů z Národního památkového ústavu jde o výdejový stojan typu HEFA C, který zavedla v roce 1935 pražská strojírenská firma Hejduk a Faix (v pozadí).

Foto: Ota SCHNEPP

Napsal(a): Ota Schnepp

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video