Laskavci ze speciální školy darovali rýmovník a šípkový čaj

Lucie Steklá 2021-01-06 17:44:00

Louny (lus, vaň) Předání několika desítek rostlin rýmovníku a sáčků šípkového čaje. Takové byly skutky v podání školáků ze Speciální základní školy v Lounech v rámci projektu ,,Jsem laskavec 2020“.

Pod vedením svých učitelek a asistentek se školáci do celorepublikového projektu zapojili již druhým ,,Jsem laskavec“ vyhlašuje Nadace Karla Janečka a vybízí jím veřejnost ke konání dobrých skutků v období mezi 1. a 13. listopadem, na který připadá Mezinárodní den laskavosti. ,,V této výjimečné době, kdy dochází k uzavírání škol a je zakázán kontakt žáků s veřejností bylo složité laskavé skutky realizovat až do konce, přesto se tak stalo právě těsně před Vánoci. Poslední školní týden jsme s dětmi předali oba letošní ,,laskavce“ - rýmovník a šípkový čaj,“ řekla učitelka Štěpánka Vaňková.  

Žáci speciální školy předali třicet rostlin Rýmovníku, nazvaného vzhledem k situaci ,,Anticovidík“ členům SONS Louny (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR). Žáci v rámci hodin pracovní výchovy vlastnoručně rostliny rozmnožili řízkováním, zasadili do květináčů, které ozdobili přírodními materiály a pilně se o rostlinky starali až do vlastního předání. ,,V hodinách informatiky vytvořili cedulky s logem projektu ,,Jsem laskavec“ a ,,Anticovidík“, dále také letáček s návodem, jak se o Rýmovník starat a jaké účinky pro zdraví tato úžasná rostlina má,“ dodala Š. Vaňková.

Dalšími obdarovanými od ,,laskavců“ byli klienti Domu s pečovatelskou službou v Lounech, kde školáci předali jsme balíčky se šípkovým čajem jeho obyvatelkám. ,,Nápad na tento skutek přinesl zákaz tělesné výchovy na školách. V rámci těchto hodin jsme chodili do přírody na procházky. Na podzim byla všude spousta šípků a tak jsme začali sbírat, sušit, drtit v mixéru a dělat balíčky o hmotnosti sto gramů,“ popsala další laskavý skutek učitelka. Balíčky žáci opatřili etiketou s návodem na přípravu šípkového čaje, aby se nezničil vitamín C, kterého šípky obsahují více než citrony a je v této době dobrou prevencí a podporou zdraví.

,,Oběma laskavými skutky jsme udělali velkou radost všem obdarovaným. Vykouzlili jsme na jejich tvářích srdečné úsměvy a v srdcích hřejivý pocit, že jsou pro někoho důležití, že si na ně někdo vzpomněl a obdaroval je,“ shrnula projekt Š. Vaňková s tím, že účast v projektu měla žákům ukázat a dát jim na vlastní srdce pocítit, že laskavost je nakažlivá, plodí úsměvy a další laskavost. A právě to se podařilo. Za naše žáky si přejeme, abychom my všichni šířili dobro a laskavost nejen na Mezinárodní den laskavosti, a za nás organizátory, že energie vložená do projektu nebyla zbytečná a žáci si odnesou nadšení pro konání dobra i do budoucna, což bylo naším cílem a motivací,“ uzavřela učitelka speciální školy.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video