Tříkrálová sbírka se letos přesune do on–line prostoru včetně požehnání

2021-01-08 11:40:00

REGION — Pandemie nemoci COVID–19 a související přijatá opatření posouvají Tříkrálovou sbírku do on–line prostoru. Koledníci hledají způsob, jak přinést do domácností po celé České republice požehnání a neohrozit přitom zdraví lidí, kteří do sbírky – mnohdy již pravidelně – přispívají. Aktuálně přijatá opatření navíc ani nedovolují uskutečnit koledu v její tradiční podobě a vyjít do ulic. Od 1. do 24. ledna 2021 se proto tři králové připravili na koledu virtuální.

„Osobní setkávání je samozřejmě jedním z pilířů sbírky a jen velmi neradi o něj přicházíme. Zpřísněná opatření nám však neumožní koledování ve skupinkách v ulicích uskutečnit,“ říká hlavní koordinátorka Gabriela Víšová. „Nechceme však ochudit dárce o zážitek z koledy ani o požehnání, které koledníci do domů přinášejí. Víme, že řada lidí se na koledu těší. Snažíme se proto využít všech možností, které nám nabízí on–line prostor,“ dodává Gabriela Víšová. Sbírka je připravena ve virtuální podobě na stránkách www.trikralovasbirka.cz, kde všem lidem dobré vůle zazpívají dětští koledníci a odtud je také možné do sbírky přispět prostřednictvím on–line pokladničky. Ta bude na stránkách až do 30. dubna. Na webu si může také každý vyslechnout požehnání z úst otce Josefa Suchára, faráře a koledníka z poutního místa Neratov v Orlických horách. 

Tři krále i dárce hlídá PES

Na celostátní úrovni připravila Charita Česká republika krizový plán a doporučila postup pro různé stupně omezení. V 5. stupni PES, který je aktuálně platný, je zakázáno koledování pro celé území státu. Koordinátoři sbírky však mohou umísťovat statické pokladničky na veřejně přístupná místa a po dohodě také do otevřených provozoven, budou vhazovat do poštovních schránek letáky informující o on–line koledě a samolepky s nápisem K+M+B+ nebo obnovovat požehnání v podobě nápisů nade dveřmi. Tito lidé nebudou oblečeni v kostýmech králů a s dárci se nepotkají. 

Pokud se PES vrátí na 4. stupeň, je většina charit připravena na koledu v ulicích v omezeném režimu za dodržení přísných opatření. Termín koledování byl mimořádně prodloužen až do 24. ledna. Zda se bude v konkrétní obci či městě koledovat, záleží na rozhodnutí příslušné diecézní charity a místní charity, které zohlední aktuální situaci i vlastní možnost zajistit bezpečí koledníků a dárců v souladu s platnými nařízeními. Podrobnosti uvádějí webové stránky jednotlivých charit. Pracovníci Charity mají s dodržováním přísných hygienických pravidel zkušenosti ze sociálních i zdravotních služeb, a proto věří, že se jim povede dodržet je i při koledování. 

Všechny varianty koledy přitom mají jedno společné – ani tentokrát se Charita neobejde bez armády dobrovolníků a štědrosti dárců. Cíl i motto sbírky totiž zůstávají stejné – hlavní je pomoc lidem v nouzi a pomáhá každá koruna.

Streamované požehnání a tradiční koncert netradičně

Vzhledem k situaci byly při Tříkrálové sbírce zrušeny hromadné akce pro veřejnost a koledníky, jako jsou žehnání nebo tříkrálové průvody. Požehnání přesto zaznělo: v sobotu 2. ledna požehnal virtuálním koledníkům Tříkrálové sbírky biskup Mons. Vojtěch Cikrle z katedrály Petra a Pavla v Brně. Požehnání bylo přenášeno na Facebooku Tříkrálové sbírky a na kanálu ČT 24.

Součástí akce je tradičně Tříkrálový koncert, který se bude vysílat v přímém přenosu na ČT1 v neděli 10. ledna od 18 hodin. Koncertem provází Martina Kociánová a Jan Čenský, účinkují Alena Antalová, Anna K., Michal Hrůza, Pokáč a Voxel. V průběhu koncertu zazní reportáže o tom, kde vykoledované peníze pomáhají, tentokrát z Domova pokojného stáří sv. Františka v Javorníku a Sociálně terapeutických dílen sv. Josefa v Domažlicích a v Meclově. Lednový koncert bohužel proběhne bez přítomnosti těch nejdůležitějších, tedy koledníků v publiku.

Milióny pro potřebné

Jsou to pochopitelně dárci, kteří rozhodnou, zda sbírku finančně podpoří – a tím pomohou lidem v nouzi. V průběhu dvaceti let celostátního konání sbírky dárci přispěli na pomoc potřebným celkovou částkou dosahující těžko uvěřitelných 1 495 360 651 korun. V prvním ročníku se v celé republice vybralo téměř 32 miliónů korun, v roce 2020 to už bylo neuvěřitelných skoro

134 miliónů korun. „Během dvaceti let se podařilo vybrat pro lidi v nouzi téměř jeden a půl miliardy korun. Ta obrovská lidská solidarita a ochota pomáhat nás každoročně nepřestává udivovat a dojímat a jsme za ni nesmírně vděční,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Za dvacet let pomohla sbírka zlepšit tisíce charitních služeb a jejich prostřednictvím i desítky tisíc životů charitních klientů. Takzvané záměry – tedy účel, kde vybrané peníze pomohou – se schvalují každoročně předem.

V Chomutově letos chtějí vybrat na tyto projekty:

Podpora ohrožených rodin, které mají dítě s mentálním, tělesným či kombinovaným postižením, s opožděným nebo ohroženým vývojem. Pomoc při zajištění kompenzačních pomůcek a hraček pro rozvoj těchto dětí.

Podpora dětí a mládeže z Chomutova a okolí (zázemí je na faře v Chomutově). Zajištění využití volného času uspořádáním speciálních programů, výletů, atd. Pořízení pomůcek a vybavení pro práci s dětmi a mládeží, příspěvky na sportovní nebo hudební kroužky dětí a příspěvky na křesťanské dětské tábory.

Pomoc zvláště pro matky samoživitelky, rodiny s více dětmi ve finanční tísni, osamoceně žijící osoby ve finančně a sociálně tíživé situaci, včetně pomoci s nákupem potravin, dětských plen a hygienických potřeb.

Podpora provozu farní dětské skupiny – důvodem provozování dětské skupiny je zajištění potřebných sociálních služeb a dalších aktivit s tím spojených pro děti ve věku od 2 do 6 let.

V Kadani letos chtějí vybrat na tyto projekty:

Podpora jednotlivcům a rodinám v nepříznivé životní a sociální situaci. Na pomoc lidem bez domova, rodinám, osamělým osobám, samoživitelům. Formou darování potravin, ošacení anebo vybavení domácnosti.

Podpora dětem ohroženým sociálním vyloučením. Na spoluúčast na úhradě školních obědů, školkovného, školních fondů, školních pomůcek a vybavení.

Na spoluúčast na hrazení mimoškolních vzdělávacích a sportovních aktivit.

Podpora zdravotně znevýhodněným osobám a pečujícím osobám. Jako spoluúčast na úhradě zdravotnických a rehabilitačních pomůcek či zdravotnického materiálu. Na podporu ozdravných a rehabilitačních aktivit, vedoucích ke zlepšení fyzického a psychického stavu podporovaných osob.

Historie sbírky

První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. V celostátním měřítku se koleduje od roku 2001, v roce 2021 proběhne 21. ročník. Výtěžek Tříkrálové sbírky každoročně stoupá. V současné době je nejúspěšnější sbírkovou akcí v České republice.

Sbírka je otevřená celoročně – přispívat lze na účet na účet České spořitelny 66008822/0800, variabilní symbol 777, a to bankovním převodem i kartou on–line. Jednorázově i trvale lze sbírku podpořit zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS KOLEDA 30, DMS KOLEDA 60 či DMS KOLEDA 90, DMS TRV KOLEDA 30, DMS TRV KOLEDA 60 či DMS TRV KOLEDA 90. Letos poprvé lze přispívat také přímo na webu Tříkrálové sbírky www.trikralovasbirka.cz, kde bude až do 30. dubna otevřena aplikace on–line kasička.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video