V bývalém pivovaru v Petrohradě hořelo, hasiči majitele nesehnali, předali to starostce

Alla Želinská 2021-01-08 01:16:00

Tři jednotky hasičů likvidovaly ve středu 6. ledna ráno požár odpadu v budově bývalého pivovaru v Petrohradě. Plameny zachvátily nábytek a matrace ve sklepě. Hasiči museli sklepní prostory vyklízet v dýchací technice.

„Hořel nábytek a matrace ve sklepě. Hasiči v dýchací technice prostor sklepa vyklízeli. Požár byl zlikvidován dvěma vodními proudy, odvětráno přetlakovou ventilací,“ informoval mluvčí HZS Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Prostory po zajištění požáru pak hasiči předali starostce obce Petrohrad.

„Vzhledem k tomu, že nebylo možno se spojit s majiteli, přebrala objekt po zajištění požáru Obec Petrohrad. Datovou zprávou jsem informovala obě firmy, které areál bývalého pivovaru vlastní, o hasičském zásahu a o tom, že je objekt znovu uzavřen. O tom, že by v objektu někdo bydlel nebo pobýval, nevím, to je spíš asi otázka na majitele,“ řekla nám starostka Petrohradu Jitka Dondová.

V očekávání záchrany

Bývalý pivovar, v němž pivo se přestalo vařit v roce 1967 a v jehož sklepech ještě v roce 2006 zrál sýr Západočeských mlékáren Kralovice, je nemovitou kulturní památkou. Poté, co budovu používal podnik Léčivé rostliny Zbraslav, který jej využíval jako sklad a balírnu, pak společnost Leros a později firma Wallis Property, objekt zůstal několik let prázdný. V roce 2018 zůstávala využita pouze část areálu a na dvoře byly obří hromady polystyrenu.

Kulturní památku vlastní i podnikatel z Ukrajiny

V roce 2019 třípatrová budova bývalého pivovaru byla na prodej za 1,7 milionu korun. Vedlejší pětipatrový objekt kulturní památky byl nabízen rovněž v té době za 1,55 milionu korun. Vlastníky budov bývalého pivovaru jsou nyní občan Ukrajiny, který zastupuje samostatně společnost s ručením omezeným WAMLAB se sídlem v pražských Letňanech, dále pak cizinec, který si založil firmu ISG Development. A další památkově chráněný objekt v areálu pivovaru si koupili manželé - podnikatelé z Lubence.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video