Chomutov pokračuje ve výkupu bytů. Chce nabídnout bydlení potřebným a vrátit klid starousedlíkům

Redakce 2021-01-08 14:15:09

Chomutov bude znovu vykupovat byty v osobním vlastnictví a rozšiřovat tak svůj bytový fond. K systémovému výkupů bytů od jednotlivých vlastníků přistoupil Chomutov jako první město v ČR už na jaře roku 2019. Díky dotačním prostředkům vykoupil 14 bytových jednotek, převážně v sídlištních lokalitách zatížených negativními jevy obchodu s chudobou. V letošním roce chce město podle stejných podmínek spustit druhou vlnu výkupů. Využije k tomu dotaci ve výši takřka 6 milionů korun prostřednictvím Integrované územní investice Ústecko-chomutovské aglomerace. „Náš nápad s výkupem jednotlivých bytů byl pozitivně hodnocen odborníky a v rámci sdílení dobré praxe jsme městům dáváni za vzor. Jsem tedy rád, že i v současné ekonomicky složité době máme možnost získat dotaci na pokračování v úspěšném projektu,” řekl náměstek primátora pro rozvoj a investice David Dinda.

Město může vykoupit pouze byty v osobním vlastnictví, které jsou ihned obyvatelné. Součástí prodávané bytové jednotky tedy musí být základní vybavení bytu jako je kuchyňská linka s varnou deskou a troubou, toaleta, sprcha nebo vana, umyvadlo. Nemovitost nesmí být zatížena žádným dluhem a může se nacházet v jakékoliv části města s výjimkou sídliště Kamenná a okolí Okresního soudu (v těchto lokalitách není možné podle dotačních pravidel výkup uskutečnit). Kupní cena za nemovitost bude stanovena dle obvyklé kupní ceny v místě a čase prodeje, nejvýše však za cenu znaleckého posudku.

Vykoupené byty, podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu, přejdou do správy města a budou nabídnuty novým nájemníkům. Ti musí především dodržovat řádnou úhradu nájemného a další pravidla stanovená nájemní smlouvou. „I nadále se primárně chceme zaměřovat na matky samoživitelky, seniory a mladistvé, kteří opustili dětský domov,“ uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Milan Märc.

Chomutov chce postupným výkupem bytů získat pod kontrolu větší část bytového fondu v oblastech zatížených spekulanty s nemovitostmi a částečně tak vrátit ztracený komfort bydlení dlouholetým vlastníkům a nájemníkům.

Více informací o podmínkách výkupu nemovitostí najdete na www.vykupbytuchomutov.cz

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video