Patnáct dárců krve z Podbořanska dostalo ocenění

Alla Želinská 2021-01-14 22:33:00

Jeden z nich, Petr Vančura z Podbořan absolvoval již přes dvě stě odběrů!

Patnáct dárců. Tolik dobrovolníků z Podbořanska ocenili loni zlatými kříži a medailemi za darování krve. Tradiční slavnostní předání, jako v letech minulých, neproběhlo; svá ocenění dárci dostali poštou nebo je převzali individuálně přímo v Lounech v sídle Oblastního spolku Českého červeného kříže.

„Stříbrné, zlaté a bronzové medaile posíláme poštou. Držitele Zlatého kříže II. a Zlatého kříže III. třídy pozvu k nám na Oblastní spolek ČČK Louny, k ocenění mají i drobný dárek. Vím, jak je to v dnešní době kvůli pandemii těžké, a lidé z Podbořanska to k nám mají kus cesty, takže je na nich, kdy si přijedou, ocenění jim předám v podstatě kdykoli,“ řekla Lenka Vacková, ředitelka úřadu OS ČČK v Lounech.

Na seznamu bezpříspěvkových dárců krve, kteří byli v roce 2020 oceněni, je 15 jmen. Bronzovou medaili za 10 odběrů získalo celkem 8 dárců – Filip Kašper a Petr Andrle z Očihova, Jakub Říha ze Sýrovic, Petra Krajcová a Michaela Janáková z Kryr, Milena Mojžíšová a Marie Skalická z Hluban a Šárka Wirthová z Vroutku. Stříbrnou medaili za 20 odběrů obdržel Tomáš Vrba z Kryr, zlatá medaile prof. Jana Janského za 40 odběrů krve putovala ke dvěma dárcům – Martině Navrátilové do Podbořan a Kamilu Klikovi do Vroutku.

Tři dárci za 80 odběrů dostali zlatý kříž třetí třídy – jsou to Marcel Vinškovský z Kryr, Martin Parpel z podbořanských Hluban a Petr Vančura z Podbořan. Pan Vančura jako dlouholetý dárce navíc obdrží z rukou ředitelky Zlatý kříž za 120 odběrů krve. „Poprvé jsem daroval na vojně v roce 1992, takže je to už 28 let. Jsem poctěn a děkuji za ocenění. Právě dnes jsem absolvoval 218. odběr. Krev daruje i můj nejstarší syn a manželka. Je to opravdu maličkost, co můžeme udělat,“ řekl nám 23. listopadu Petr Vančura. Kromě krve chodí darovat i plazmu a červené krvinky. Letos už má za sebou další odběr krve - v Lounech pro ÚVN. 

Zlatý kříž II. třídy za 120 bezpříspěvkových odběrů krve si v závěru roku odnesl další dlouholetý dárce z Podbořan – Josef Müller. Před Vánoci dorazil na pozvání Lenky Vackové do Loun pro ocenění. Spolu s vyznamenáním si pan Müller odvezl domů i věcné dárky. „Je to pro mne čest a radost předat takovou cenu. Věřím, že i přestože se tentokrát oceňování odehrálo většinou na dálku, kdy zlaté a stříbrné medaile byly odeslány poštou na adresy dárců a pro vyšší ocenění se dostavil zatím jen jeden člověk, dárci si zaslouží a jistě se jim dostane poděkování ze strany vedení města či obce, kde žijí a darují krev,” uvedla L. Vacková.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video