Co čeká obce na Žatecku v letošním roce? Jaké investiční akce chystají?

Hedvika Mašková 2021-01-18 10:30:00

Tyto otázky jsme položili starostkám a starostům obcí na Žatecku. Ukázalo se, že investičních akcí chystají několik. Všichni z nich se ale shodli na tom, že vše bude záviset na vývoji koronavirové pandemie.

Liběšice (starosta Petr Valenta)

Co se týče investičních akcí, tak v roce 2021 chceme dostavět čtyři nové byty v budově bývalého zdravotnického střediska v Liběšicích. Dále pak máme v plánu vybudovat část komunikací ve Lhotě, dodělat jeden nový byt v budově č. p. 56 v Liběšicích, vybudovat dětské hřiště v Klučku a dále chceme přispívat občanům na pořízení nových čistíren odpadních vod.

Kulturní akce se budou odvíjet do koronavirové situace, ale když to půjde, rádi bychom tradičně pořádali liběšickou pouť, liběšické špacíry, Mezinárodní den dětí, Mezinárodní den žen, staročeské vepřové hody, stezku odvahy, volejbalový a nohejbalový turnaj, staročeské máje, Mikuláše a v neposlední řadě se v roce 2021 uskuteční oslavy 100. výročí založení první české školy, 75 let od vzniku mateřské školy a 740 let od první zmínky o obci Liběšice.

Libořice (starostka Eva Vrábíková)

Obec Libořice zažádala pro rok 2021 o dotační titul na obnovu místních komunikací, které vykazují různé stupně opotřebení, cca sedm milionů.

Obec má na příští rok připravený bohatý kulturní program, například Sranda bez plotů a další. Bohužel, vše se bude odvíjet podle situace kolem epidemie COVID-19.

Doufáme, že se situace v naší zemi brzy zlepší.

Nové Sedlo (starosta Petr Sýkora)

Odpovědět na otázky nebude jednoduché, a to z jednoho prostého důvodu a tím je covid-19. Ale i přesto jsme si naplánovali řadu kulturních i investičních akcí, například dokončení přestavby dřívější bednárny na víceúčelovou sportovní halu, vybudování sportoviště u základní a mateřské školy, rekonstrukci místní komunikace v Břežanech a řadu dalších menších akcí.

Z kulturních akcí připravujeme například dětský sportovní den, koncert v kostele, různé turnaje (v nohejbalu, stolním tenisu a tak dále).

V současné době sháníme skleněnou kouli, která by nám ,,řekla”, jaká bude situace ohledně koronaviru.

Staňkovice (starosta Vladimír Libich)

V roce 2021 plánujeme kompletní rekonstrukci komunikací v ulici Americká ve Staňkovicích, rekonstrukci vytápění Základní a mateřské školy, obnovení lesní cesty Zámeček Staňkovice-Tvršice, dokončení rekonstrukce Kapličky ve Tvršicích.

Z kulturních akcí plánujeme, pokud to situace dovolí, tradiční akce jako Masopust, Prvovomájový průvod, Kácení máje, Den matek, Dětský den, Letní setkání pod kaštany, Memoriál Adlera a další.

Čeradice (starostka Vladimíra Chybová)

Naše obec by ráda investovala do rekonstrukce bývalé školy, která se přemění v Komunitní dům pro seniory, v současné době stále čekáme na vyhlášení dotačního titulu, máme již zpracovaný a stavebním úřadem schválený projekt, takže snad to vyjde. Dále počítáme v rozpočtu s opravou dešťové kanalizace, čištěním vodní nádrže v Čeradicích.

Kulturní a sportovní akce v plánu jsou také, ale vzhledem k situaci kolem Covidu nevíme jestli se uskuteční.

Libočany (starosta Ivan Teuber)

Úvodem bych chtěl Všem občanům popřát v tomto novém roce 2021 stálé a pevné zdraví. Nic z toho, co se v naší krásné obci děje, by se nepodařilo bez osobní angažovanosti našich občanů, spolků, organizací, dobrovolníků a za to jim také patří velké poděkování !

Obec Libočany v tomto roce plánuje několik investičních záměrů, které se snad po-vedou realizovat. Mezi hlavní lze zařadit obnovu místní komunikace MK 23c (ulička), tato obnova by měla stát okolo šest milionů korun, dále obec chystá obnovu míst aktivního a pasivního odpočinku, tj. vybudování workoutového a dětského hřiště na místech stávajících již nevyhovujících dětských hřišť, zde by se cena měla pohybovat do dvou milionů korun. Obě tyto hlavní akce budou realizovány v případě, že se obci podaří získat dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj, kam žádosti na podporu obnovy a rozvoje venkova v prosinci 2020 zaslala. Obec se dále chystá na opravu chodníků, investovat prostředky pro přípojku elektřiny č. p. 75 „Bílé kozy“, kde má vzniknout deset malometrážních bytů a v neposlední řadě chystáme výměnu střešních krytin na budovách hasičských zbrojnic. V dnešní době jsou všechny obce závislé hlavně na dotacích a jelikož naše obec není dle mého názoru dokonale připravena získávat dotační finance (nejsme ale zase tak špatní), investujeme v tomto roce také prostředky do příprav projektů, hlavně tedy na místní komunikace, na střechu Kulturního domu, na studii pro možné vybudování chodníku na Kadaňské ulici nebo na realizaci domu č. p. 75. Na zasedání zastupitelstva obce se v prosinci 2020 také dostal návrh na pojmenování ulic v obci (které zde nemáme pojmenované žádné), ten by měl být dopracován a do poloviny roku 2021 zaslán občanům formou zpravodaje. Stále ale platí, že obec nejen toto volební období šetří své finanční prostředky hlavně na realizaci bytů v budově „Bílé kozy“ (pokud se nenajde vhodný dotační titul), ve finálním stavu je projekt a položkový rozpočet. Pak může realizace započít, ale jak jsem uvedl, dnes nemáme ani přívod elektřiny. Předpokládáme cenu realizace do cca patnáct milionů korun.

Plány a sliby jsou však jedna věc, jejich realizace druhá. Chceme mít především spokojené občany, ne vždy lze všechno realizovat hned a nejen proto vstoupilo toto zastupitelstvo do volebního období s tím, že slibovat nic nebudeme, pouze bychom rádi pokračovali v tom, co děláme. A to zajisté platí nadále. A co nestihneme v tom roce letošním, se nám podaří v roce dalším krok po kroku. Děláme to pro nás, pro naši obec, kde chceme vychovávat svoje děti a spokojeně žít naše životy.

Ohledně kulturních a společenských akcí v tomto roce je jejich pořádání otázkou a to z důvodu, jakým způsobem se bude ubírat situace ohledně koronaviru. Rok 2020 byl smutným rokem, pro všechny občany, hlav-ně pro děti. Pevně věřím, že si akce v tom letošním roce vynahradíme a že bude možnost je pořádat a uskutečnit. Obec má naplánovaných pro letošní rok celkem 22 kulturních, sportovních a společenských akcí.

Závěrem bych chtěl také velice poděkovat odstoupivším zastupitelům obce za jejich práci pro obec Libočany a těm novým zastupitelům přeji ve funkci mnoho úspěchů i trpělivosti. Velké díky si zaslouží stávající zastupitelstvo a zaměstnanci obce. Děkuji Vám!   

Žiželice (starostka Helena Makuková)

Obec Žiželice získala dotaci na nákup kompostérů, o které byl při jarní anketě velký zájem. Začátkem roku tak proběhne výběrové řízení a po dodání budou distribuovány mezi občany.

V prosinci 2020 jsme podali žádost o dotaci na nové dětské hřiště v Žiželicích, pokud se nám ji podaří získat, vybudujeme zázemí nejen pro ty nejmenší, ale pro všechny generace.  

Velkým problémem v Žiželicích je kanalizace a ČOV, na tomto projektu pracujeme průběžně. Je to běh na dlouhou trať. S ohledem na havarijní stav obecního rybníka - požární nádrže - a získání dotace na jeho rekonstrukci budeme, ve spolupráci s ŘSD provádět opravu a přípravu cesty kolem. 

V únoru bude zahájeno kácení a přípravné terénní práce pro zahájení stavby ,,I/27 Žiželice, obchvat a přemostění”.

Obec bude nadále aktivně podporovat výstavbu Cyklostezky Ohře.

Budeme pokračovat v řešení ekologické zátěže - popílkoviště Vysočany.

Z kulturních akcí bychom rádi uspořádali akce pravidelné, ale mezi ty, které ještě nemají velkou tradici a hodně se líbily, patřil klavírní koncert a divadelní představení - vše venku. Možná se nám něco podobného opět zadaří. Jestli nám situace dovolí, měli bychom pořádat zábavu Mikroregionu Žatecko, místo zrušeného únorového plesu. Přeji do nového roku všem hlavně zdraví, štěstí a optimismus.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video