Očkování v Žatci začalo. Jako první přišli na řadu zdejší zdravotníci

Hedvika Mašková 2021-01-20 13:00:00

Do žatecké nemocnice dorazily minulý týden první várky vakcín proti nemoci covid-19. Ve středu 6. ledna bylo zahájeno očkování zdravotnického personálu. Zájem o očkování má zhruba tři čtvrtě z nich. Proočkování zaměstnanců nemocnice by se mělo postupovat podle vakcinační strategie, která se postupně dolaďuje.

,,Jsem rád za posun a šanci, že se do konce roku nemoci zbavíme,“ sdělil své první dojmy primář gynekologického oddělení žatecké nemocnice, kde vzniklo očkovací centrum, David Ježek a doplnil: ,,Zatím očkujeme jen zdravotníky a lidi, kteří přicházejí s covid pozitivními do styku. Přednost mají ti z nich, kteří ještě infekci neprodělali, jelikož podle dostupných údajů by ti, kteří nemocí již prošli, měli být rok až rok a půl chráněni. Snažíme se to proto selektovat, aby lidé, kteří nemoc ještě neprodělali, nebyli pozitivní a neoslabovali naše týmy, které jsou už tak na hraně výkonnosti.“ 

Devět lahviček s 54 vakcínami dorazilo do Žatce v minulém týdnu. Ačkoli žatecká nemocnice není součástí společnosti Krajská zdravotní, Ústecký kraj ji přesto zařadil do své očkovací strategie. ,,Kraj pochopil důležitost žatecké nemocnice z hlediska spádovosti, takže jsme rádi, že i k nám vakcíny dorazily mezi prvními a doufejme, že to tak bude v pravidelných intervalech pokračovat nadále. Není nejpodstatnější, že k nám oproti větším nemocnicím dorazilo nejméně lahviček, ale je daleko důležitější, že jsme součástí strategie a kraj s námi počítá. Mrzí mě ale, že kraj pochopil potřebnost žatecké nemocnice až nyní v té nejtěžší době. Jsem však rád, že k tomu vůbec došlo, a to i z hlediska návaznosti na budoucnost žatecké nemocnice,“ vysvětlil žatecký místostarosta Radim Laibl, který je zároveň radním Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví, a dodal, že očkování je v současné době jediná cesta, jak se vrátit do normálního života.

Očkování v žatecké nemocnici se provádí na gynekologicko-porodnickém oddělení a je rozděleno třístupňově. Zájemci o očkování je nejprve v administrativní místnosti změřen tlak a teplota a je zapsán do celorepublikového očkovacího systému. Potom zájemce přijme doktor, se kterým probere anamnézu, zda je vůbec způsobilí očkování a zapíše se do nemocničního systému. Od doktora si pacienta převezme sestra, která má připravenou šarži očkovací látky, kterou naoočkuje.

,,Pacientovi je v očkovací místnosti vyplněno také potvrzení o očkování, ve kterém je napsáno číslo šarže očkovací látky, datum očkování a datum příštího očkování, které probíhá za tři týdny,“ objasnila nám vrchní sestra gynekologického oddělení Vendula Studená a dodala: ,,Očkovací látka se aplikuje do deltového svalu. Preferuje se ruka, která není dominantní. Třicet minut po očkování sedí pacient v čekárně. Pokud nemá komplikace, odchází domů.“

Zájemci o očkovací z řad veřejnosti by měli přijít na řadu po proočkování zdravotníků v ,,první linii“. Podávání vakcíny veřejnosti by mělo probíhat za stejných podmínek a na stejném místě jako byli očkováni zdravotníci žatecké nemocnice.

,,Počítáme s tím, že až se proočkují naši zaměstnanci a kraj neudělá jinou logistiku, zůstane to na nás. Uvažuje se také nad tím, že by očkovali praktičtí lékaři, ale čeká se na vakcínu, která nebude muset mít skladovací podmínky – 60 °C, které jsou pro obvodní lékaře nereálné. Jakmile proočkujeme lidi v první linii, tak bude očkování nabídnuto podle věku. První by měli přijít na řadu ohrožené skupiny,“ prozradil, jak by měl probíhat systém očkování u veřejnosti, primář gynekologie David Ježek, který se nechá rovněž očkovat. Jak sám dodal, považuje to minimálně jako solidárnost vůči ostatním spoluobčanům. 


Popiska foto:

Jednou z prvních očkovaných byla staniční sestra interního oddělení Eva Menclová, která přichází každý den do kontaktu s covid pozitivními pacienty a rovněž provádí vyšetření na přítomnost koronaviru metodou PCR.

,,Jsem určitě pro očkování, a proto jsem ho také podstoupila. Byla jsem sice již covid pozitivní, ale přesto si myslím, že je důležité, aby byla populace proočkovaná. Díky očkování se vir nebude dál šířit. Denně u pacientů vidím, jaké covid způsobuje následky. Bohužel mám zku-šenost i s těžkými případy,” sdělila Eva Menclová.      

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video