2021: Nové jeviště, osvětlení, vodovod, chodníky, výstavba bytů, oprava památek

Alla Želinská 2021-01-20 01:12:00

Starostky a starostové přiblížili plány na letošní rok, věří v lepší časy

V naší tradiční novoroční anketě jsme se zeptali starostů a starostek obcí a měst regionu Podbořanska:

Jak vás zasáhl v loňském roce koronavirus – překazilo to nějaké plánované investice?

Co čeká vaši obec v roce 2021?

Jitka Dondová, starostka obce Petrohrad

Koronavirus nás zasáhl stejně jako celý svět. Výrazně ochromil dění v obci, kulturní akce byly téměř všechny zrušeny, provoz školy byl omezován v souladu s vládními nařízeními. Žádné investiční akce jsme ale nerušili. Přesto, že byly částky obecního rozpočtu na straně daňových příjmů nižší, využili jsme dotačních titulů a například pořídili dětské hřiště do Černčic, provedli rekonstrukci místní komunikace Petrohrad - Stebno, koupili traktorovou nesenou sekačku pro údržbu okolí obecních komunikací a zakoupili nový dopravní automobil pro jednotku SDH Petrohrad.

Obec Petrohrad plánuje podle svých možností a aktuálních potřeb, proto do rozpočtu v roce 2021 zařadila mimo investic do chodu obce ještě investiční akci, kterou je rekonstrukce veřejného osvětlení v místní části Bílenec. Akce bude provedena společně s kabelizací společnosti ČEZ. V Černčicích proběhnou projektové přípravy části obecních komunikací a v ZŠ a MŠ Petrohrad budeme investovat do zázemí školy – počítačové učebny, bezbariérového WC a do venkovní učebny. Pokud nám bude nakloněn dotační titul pro opravu památek, mohlo by dojít i k opravě fasády kaple na vrchu Všech svatých v Petrohradě.  

Jiří Chaloupecký, starosta obce Lubenec

Rok 2020 byl náročný především pro všechny občany. Chápu, že koronavirus je velice nebezpečný, přesto si myslím, že postup naší vlády při zavádění různých opatření je dosti chaotický a pro mnohé lidi stresující. Omezení se dotýkají i naší obce, byly zrušeny nebo omezeny kulturní a sportovní akce, vlastně se zastavil veškerý veřejný život, aby se omezilo setkávání lidí a tím šíření nákazy. Stejně jako u živnostníků či podnikatelů, panuje nejistota i u obcí.

Nevíme, jaké příjmy v roce 2021 budou obce mít, jestli bude vláda opravdu kompenzovat naše výpadky v rozpočtech tak jak slibuje, nebo s těmito finančními prostředky „zalepí“ nějaký jiný výpadek ve státním rozpočtu. I přesto se budeme snažit uskutečňovat námi naplánované opravy a investiční akce. Naplánovali jsme kompletní opravu sociálních zařízení v Masarykově základní škole, rekonstrukci hospodářského pavilonu v naší mateřské škole, výměnu zkorodovaného zábradlí chodníku na Pražské ulici od trafostanice až k bistru na Jele-ní, výměnu střešní krytiny na bytovém domě čp. 234 a pokud se nám podaří získat dotaci, chtěli bychom zrekonstruovat multifunkční hřiště ve sportovním areálu.

Josef Lněníček, starosta městyse Nepomyšl

Rok 2020 byl zcela výjimečný, a nejen kvůli pandemii koronaviru, ale i kvůli zmatečnému rozhodování vlády ČR pro udržení této nemoci v „mantinelech”.  Kvůli pandemii jsme v roce 2020 nemohli pořádat mnoho tradičních kulturních a sportovních akcí, jako je např. Turnaj v plážovém volejbale o pohár starosty nebo oblíbený Mikulášský jarmark. Plánované investice jsme v zásadě nemuseli omezit. 

Mrzí mne, že se nám v roce 2020 nepodařilo dokončit zpracování nového Územního plánu městyse Nepomyšl a spádových obcí.  Bohužel, náš úřad byl od poloviny října do poloviny listopadu 2020 uzavřen z důvodu pozitivních testů zaměstnanců úřadu a pošty Partner. Z vlastní zkušenosti bych rád apeloval na všechny občany, aby opravdu nezlehčovali tuto nemoc a snažili se dodržovat všechna hygienická opatření. 

V roce 2021 máme v plánu dokončit výstavbu bytového domu, dokončit zmíněný Územní plán, pokračovat se zpevněním a opravou místních komunikací, dokončit zateplení a fasádu na obecních domech, dokončit rozpracovanou projektovou dokumentaci na exteriér kulturního domu a okolí, restaurovat kulturní památky a v neposlední řadě pokračovat v restaurování a rekonstrukci interiéru kostela sv. Mikuláše v Nepomyšli.

Dagmar Břehovská, starostka města Blšany

Covidový rok 2020 byl v mnoha ohledech náročný, ale nedá se říci, že by nás zpomalil nebo že by nám nějak výrazně překazil plány. Zrušen byl jeden dotační titul, který jsme se chtěli pokusit využít, ale šlo naštěstí jen o menší akci, kterou se určitě podaří uskutečnit v budoucnu. To důležité se navzdory všem koronavirovým omezením podařilo – především jsme v srpnu zahájili dlouho očekávanou stavbu kanalizace.

Hlavním úkolem letošního roku je dokončení stavby a zahájení zkušebního provozu již zmíněné kanalizace a čistírny odpadních vod v Blšanech. Po dvou letech příprav už také nic nebrání kompletní demolici areálu bývalého mlýna v centru města, k níž chceme přistoupit. Věříme, že k posunu dojde i v řešení mnohaletého sporu o dětské hřiště u mateřské školy, které je v tuto chvíli nefunkční, tak, aby ho nejpozději v novém školním roce mohly děti využívat. Budeme samozřejmě pokračovat v přípravách všech dalších rozpracovaných projektů – rekonstrukcí chodníků, místních komunikací a veřejného osvětlení ve všech našich místních částech, dále pak revitalizací veřejných prostranství nebo například demolice bývalých chmelařských ubikací na Stachově.

Důležitým krokem bude také změna územního plánu, ke které s velkou pravděpodobností letos přistoupíme, a to především z důvodu vzrůstající poptávky po stavebních parcelách.

Václav Beneš, starosta obce Blatno

Naše obec se v době koronavirové neodlišuje od ostatních obcí v republice. V začátku pandemie přišla vítaná roušková iniciativa od našich žen, a za tuto ochotu chci ještě jednou poděkovat, obec rozdala seniorům rozprašovače s dezinfekcí a dezinfikovala kritická místa. I v současné době máme dostatečné zásoby roušek a dezinfekčních prostředků.

Co se týká investic, neodehrálo se nic dramatického – připravovaly jsme projekty staveb na rok 2021. A jako každé obci byly sdílené daně sníženy.

Když vše půjde bez komplikací, začátkem roku 2021 budeme formou soutěží vybírat zhotovitele na rekonstrukce: 2. etapy veřejného osvětlení v Blatně, návsi, místních komunikací a chodníků, jejichž opravy jsou i nadále naší hlavní prioritou. Když jako obec získáme dotaci, začneme se stavbou rybníka „U Kaštanu“. V Malměřicích zahájíme rekonstrukci dešťové kanalizace včetně chodníku v délce cca 260 metrů ve směru na Blatno. Tyto prospěšné stavby si vyžádají náklady cca 17 000 000 Kč.   

Jaromír Kubelka, starosta města Vroutek

Rok 2020 naštěstí investiční akce příliš neochromil, na rozdíl od sportu a kultury. V loňském roce jsme se věnovali několika stavebním činnostem. Největší byla samozřejmě stavba cyklostezky Vroutek - Podbořany. Cyklostezka je již stavebně hotova, i když s drobnými nedodělky. V současné době se připravují podklady pro kolaudaci. Podobně v Lužci je již hotové nové osvětlení a připravují se podklady ke kolaudaci. S realizační firmou jsme se dohodli na instalaci světel s LED technologií. V druhé polovině loňského roku jsme opravili chodník mezi bytovkami v Kryrské ulici. Proběhla stavba vodovodu a kanalizace v části ulice Pod Hájem.

V letošním roce bude dokončen vodovod v ulicích Luční a Podbořanská. Připravujeme realizaci oprav některých komunikací. Jedná se o chodníky na Kryrské i v Karlovarské ulici, vlastní stavba je závislá na možnosti získání dotace. Žádáme také o dotaci na komunikaci v ulici Sadová i zde je zásadní pro stavbu příslib finanční podpory. Dále opravujeme jeviště v kulturním domě. Připravujeme i kulturní akce - tradiční Jakubské léto, Noc kostelů, dětský den, maškarní ples atd. To je ale závislé na vývoji situace okolo pandemie. Uvidíme podle výše příjmů financí od státu, do kterých akcí se můžeme pustit a do kterých nikoliv. Odhady na příjem z daňové výtěžnosti hovoří o 10 až 18 %. Ale stále se to mění. Dalším zásahem do městského rozpočtu je nově schválený zákon o odpadech. Každým rokem se bude příjem z ukládání odpadu na skládce ve Vrbičce do budoucna snižovat. Přes finanční ochuzení řešíme zřízení vodovodu v místních částech Vroutku, a to ve Vrbičce, Skytalech a Lužci. V letošním roce budeme řešit především projekční činnost. Rozpracované máme opravy veřejného osvětlení v ulicích Podbořanská a Karlovarská.

Nakonec bych rád poděkoval všem, kteří se zapojili do pomoci v rámci pandemie. Do roku 2021 vstupujeme s vírou v lepší časy.

Miroslav Brda, starosta města Kryry

Rok 2020 byl pro nás velmi smutný, připravovali jsme na květen oslavu 700. výročí od první písemné zmínky o našem městečku – Svátek dobré nálady – program byl opravdu pestrý, bavily by se děti, mladá generace a byl připraven i bohatý program pro starší generaci. Další kulturní akce nám zastavila druhá vlna koronaviru. Takže na úseku kultury byl pro nás rok katastrofou. To samé v tělovýchově, kde byla zastavena všechna soutěžní utkání. Život se však v našich obcích nezastavil. Dařilo se nám plnit program rozvoje našich obcí. Ve Stebně to byla obnova parčíku na návsi, na hřbitovech ve Strojeticích a Běsně výstavba nových kolumbárií, v Běsně výstavba malého sportovního areálu s umělým povrchem a v neposlední řadě to bylo zahájení plánované výstavby sedmnácti bytových jednotek v Kryrech.

V roce 2021 by měla být tato největší investiční akce z našeho programu z větší části dokončena a na jaře 2022 by měly být přiděleny nové byty našim občanům.  Věřím, že přes všechny potíže, které nám koronavirus přinesl, se nám podaří naše úkoly plnit ku spokojenosti většiny našich obyvatel.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video