Hlasování odstartovalo! Občané mohou vybírat z šesti participativních projektů

Hedvika Mašková 2021-01-27 16:30:00

Na první participativní rozpočet v Žatci uvolnilo zastupitelstvo 600 tisíc korun. Návrhy projektů, které povedou ke zlepšení a oživení veřejného prostranství našeho města a jeho místních částí, mohli občané podávat do konce listopadu. Veškeré formální požadavky jich splnilo šest. Každý projekt může dostat nejvýše 200 tisíc korun – o tom, které se budou během letošního roku realizovat, rozhodne právě hlasování občanů, které včera odstartovalo. Hlasovat je možné prostřednictvím webových stránek města Žatce až do 28. února.

Mezi projekty, o kterých se hlasuje, je například hřiště pro starší děti. ,,V Žatci lze najít několik dětských hřišť, která jsou primárně určena pro menší děti. Děti ve věku šest a více let na těchto hřištích už nenajdou tolik zábavy, neboť prvky jsou pro ně jednoduché a nezajímavé. Hledají větší zážitek, adrenalin a variabilitu při hře. Z tohoto důvodu bych chtěla navrhnout pořízení moderního hřiště, které těmto dětem umožní rozvíjení, udržení fyzických schopností a sportovních dovedností,“ představuje svůj projekt navrhovatelka Zuzana Němcová Koslerová a doplňuje, proč by mělo být hřiště situováno v areálu sportoviště za koupalištěm, a to z důvodu chybějících herních prvků pro starší děti, zatraktivnění již tak krásného areálu a jelikož se jedná o uzamykatelný areál.  

Od stejné navrhovatelky je i projekt slunečních stínících plachet, které by měly být rovněž umístěné ve sportovním areálu za koupalištěm. ,,V horkých slunečních dnech zde chybí místa se stínem, kam by se mohli návštěvníci schovat a odpočinout. Proto navrhuji instalaci slunečních stínících plachet, pod kterými si budou moci děti hrát a rodiče odpočívat beze strachu úpalu či spálení slunečními paprsky,“ vysvětluje Zuzana Němcová Koslerová.

Dalším projektem, se kterým přišel navrhovatel Lukáš Knebl, je vysázení veřejné zeleně v ulicích Dr. Kůrky a Písečná, vnitroblok sídliště, a to za účelem zvýšení atraktivity dané lokality.

Zkvalitnit veřejný prostor na sídlišti Jih by rád také další z navrhovatelů Daniel Nociar, který představuje projekt velkoformátové malby (takzvaného muralu) na fasádu výměníkové stanice Žatecké teplárenské v ulici Stavbařů. Zdobit by měla její východní a jižní stěnu směrem do křižovatky s ulicí Volyňských Čechů. Současná fasáda je podle navrhovatele nevzhledná a její šedá barva spolu s nepovedenými pokusy o její zkrášlení působí depresivně. ,,V návrhu je zapracován návrh Michala Škapy, současného významného umělce z Prahy, který má realizace velkoplošných děl po celé ČR. V nedávné době byl například autorem největšího „muralu“ ve střední Evropě, na budově ruzyňského letiště. Jsme přesvědčeni, že jeho případné dílo vzbudí o tvorbu ve veřejném prostoru větší zájem a podaří se tak nastartovat vícero aktivit vedoucí ke zkrášlení společného prostoru, tak abychom se zařadili mezi moderní města s mladistvým nádechem a silnou komunitní základnou, která je dle našeho názoru potřebná pro pulzující město,“ vysvětluje návrh projektu Daniel Nociar ze spolku Občasné sdružení.

Předposledním projektem, o němž mohou prostřednictvím webu města občané hlasovat, je architektonická mapa Žatce. ,,Se spolkem A dál? postupně mapujeme architektonické dědictví Žatce. Skýtá rozhodně i jiné zajímavé stavby než sušárny chmele. To ostatně společně zjišťujeme na našich komentovaných procházkách městem. Na ně bychom rádi navázali a vytvořili tištěnou mapu, která by přehledně zaznamenala to nejpodstatnější ze žatecké architektury a poskytla všem možnost vydat se za jejími příběhy,“ popisuje navrhovatelka Monika Merdová. Mapa by podle ní měla udělat radost nejen Žatečanům lačným poznání historie a architektury, ale také turistům nebo managementu města.

Šestým zveřejněným projektem je ,,Graffiti Ohře_02“. Možná si někteří z vás pamatují na článek o vzniklé velkoformátové malbě podvodního světa na mostním pilíři u cyklostezky Ohře, kterou ztvárnil Tomáš Zugar. Právě on by rád ve své výtvarné práci pokračoval, a to přímo na protějším pilíři uprostřed řeky Ohře. Motiv by měl opět odkazovat na místní říční revíry, vodní život a již realizované graffiti. Dílo by chtěl ztvárnit během letních měsíců.

Zmíněných šest projektů se od včerejška pere o hlasy občanů v hlasování. Hlasování bude ukončeno dne 28. 2. 2021. Hlasovat je možné prostřednictvím webových stránek města Žatce, na úvodní stránce je ,,dlaždice" s názvem Participativní rozpočet, po rozkliknutí zde naleznete veškeré informace. Dát hlas vybraným projektům je možné i prostřednictvím tohoto odkazu: https://www.mobilnirozhlas.cz/app/anketa/P5sGoka6 .

Na základě získaných hlasů se sestaví výsledné pořadí, na jehož základě se rozdělí finanční prostředky potřebné pro realizaci návrhu, v pořadí od návrhu, který získal nejvíce hlasů až do vyčerpání přidělených finančních prostředků. Pokud získají dva či více návrhy stejný počet hlasů, realizuje se ten s nižším počtem mínusových hlasů. Pokud měly návrhy stejný počet pozitivních i negativních hlasů pak se realizuje ten s vyšším rozpočtem. Nevybrané návrhy budou zařazeny do zásobníku města Žatec k dalšímu posouzení.

Popiska foto:

Velkoplošná malba ve veřejném prostoru od umělce Michala Škapy je jedním z projektů participativního rozpočtu. O tom, zda bude realizována, rozhodnou hlasy občanů. Foto: Občasné sdružení z. s.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video