Opravit pamětní síň Emila Filly byla nutnost

Jarka Cibulková 2021-01-26 12:14:35

,,Jinak by se dřevomorka šířila dál,” řekl před soudem Pavel Ondráček z peruckého zámku.

Louny, Peruc (caj) Okresní soud v Lounech se potřetí sešel nad případem protahující se rekonstrukce peruckého zámku, kde sídlí i Pamětní síň Emila Filly. Majitelku zámku Dominiku Matušovou bývalá ředitelka galerie Benedikta Rejta Alica Štefančíková, která se o vzpomínku na Fillu stará, zažalovala kvůli zdlouhavé rekonstrukci a prodloužení nemožnosti využívání síně.

„Zámek byl barabizna už na první pohled, než jsme ho kupovali, ale nám se líbil hlavně kvůli historii a že tam byla i Pamětní síň Emila Filly, to byla třešnička na dortu,“ za-znělo na začátku výpovědi Pavla Ondráčka, přítele majitelky peruckému zámku. O věcném břemeni na zámku věděli, ale je neurčité. Bylo potřeba začít s okamžitou rekonstrukcí, rozsah dřevomorky v zámku byl obrovský, zhruba na 90 procent. „Byl tu ale problém s ředitelkou lounské galerie A. Štěfančíkovou, která nás do prostor, které užívala, nepustila,“ doplnil ke své výpovědi.

Rekonstrukce jižního křídla, kde díla E. Filly byla vystavena, v současnosti probíhá již čtyři roky. Velkým problémem byl vybudovaný záchod z galerie, který vyústil do sklepů. Došlo zde k masivnímu napadení zdiva, k popraskání kleneb pod pamětní síní i narušení statiky křídla. „Opravit galerii byla nutnost, jinak by se dřevomorka šířila dál,“ obhajoval stavební práce Ondráček. Na celém zámku se opravila střecha, na jižním křídle se vyměnila okna, na půdě se udělaly nové rozvody pro wifi, pro kamery, došlo k sanaci dřevomorky v podlahách, stropech i omítkách.

„Přišlo mi nesmyslné zahájit soudní řízení, chtěli jsme si sednout ke stolu a domluvit se, ale nikdo z kraje ani z galerie s námi nejednal. Naopak paní doktorka Štefančíková na nás psala jedno udání na stavební úřad za druhým, dveře se nám na zámku kvůli tomu netrhly, střídaly se u nás kontroly jak na běžícím pásu,“ doplnil před soudem Ondráček, který je i spoluinvestor rekonstrukce peruckého zámku.

Dalším problémem v pamětní síni je, že tudy vede úniková požární cesta. „A pokud chceme v galerii Emila Filly vybudovat šatnu, WC, koupelnu a kotelničku, zbude na díla uznávaného malíře pouze jedna místnost. Budeme společně s novým vedením kraje a novou ředitelkou lounské galerie paní Melenovou hledat společnou cestu,“ dokončil Ondráček. Předjednáno je prozatímní vyhrazení jedné místnosti severního křídla pro odkaz malíře Emila Filly. Dohoda o užívání prostor mezi krajem a majitelkou zámku Dominikou Matušovou byla uzavřena v srpnu 2016. Opravy jižního křídla, kde Pamětní síň Emila Filly fungovala, měly být hotovy do dvou let, což se nestalo. „Na základě zkušeností s odstraněním dřevomorky v severním křídle, jsme si mysleli, že dva roky budou stačit, ale vzhledem k havarijnímu stavu (vyústění záchodu do sklepa, propadajícím se klenbám atd.), se tak nestalo,“ zakončil výpověď Ondráček.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video