Zájem o Senior taxi stále stoupá, organizace shání peníze na koupi dalšího vozidla

Lucie Steklá 2021-01-26 19:27:00

Louny (lus) Dva automobily provozuje Svaz tělesně postižených Louny. Protože zájem seniorů a zdravotně postižených o tuto službu je velký, chce svaz zakoupit třetí vozidlo. Finanční prostředky lounská organizace shání mimo jiné prostřednictvím dobročinné sbírky na portálu Donio.cz.

,,Základním cílem našeho projektu je zajistit dostupnou dopravu pro seniory, tělesně postižené a rodiče s postiženými dětmi v případech, kdy si nemohou zvolit jiný způsob přepravy. Zejména pro účely přepravy do zdravotnického zařízení, stacionářů a lázní, za účelem návštěvy rodiny, rodinných setkání, či realizace piety. Naše řidičky zároveň fungují jako doprovod, důležité je věnovat těmto lidem svůj čas a pozornost,“ uvedla předsedkyně organizace Zdeňka Mocňáková.

Proto Svaz tělesně postižených v České republice, okresní organizace Louny, nestátní nezisková organizace veřejnou sbírku organizuje. Dopravu pro seniory a osoby zdravotně postižené provozuje již od roku 2008. ,,V předloňském roce jsme pro velký zájem začali provozovat i druhý automobil. Pro zvýšený zájem o naši dopravu potřebujeme zakoupit další osobní automobil a do budoucna provést potřebné úpravy nutné pro transport osob s tělesným postižením a vozíčkářů,“ vysvětlila důvody pro nákup dalšího vozidla Z. Mocňáková s tím, že zakoupený automobil bude nutné dovybavit otočnou sedačkou.

Populace podle Z. Mocňákové stárne, děti jsou pracovně vytížené a senioři jsou odkázáni na hromadnou dopravu, do které se mnohdy z různých důvodů nedostanou. Díky tomu klienti senior taxi přibývají a organizace řešila problém, jak jim pomoci. ,,Pokud auto vyjelo s klientem na delší trasu, nebyla uspokojena velká část klientů v našem obvodě. Organizaci bylo již darováno starší auto a my najeli na zkušební provoz se dvěma auty. Toto auto má najeto přes čtyři sta tisíc kilometrů a již dosluhuje, proto hledáme možnosti jak tu být pro naše klienty i nadále,“ dodala předsedkyně organizace.

Peníze ze sbírky na donio.cz s názvem ,,Přispějme na automobil pro tělesně postižené a seniory“ budou použity na koupi nového automobilu, který bude vyhovovat potřebám seniorů, tělesně postižených a vozíčkářů. Automobil je potřebný pro zlepšení podmínek a zamezení sociálního vyloučení těchto osob. Organizace má již cenovou kalkulaci na Citroën Berlingo XL, sedmimístné auto, ideální i na delší pobyty s klienty.

Veřejná sbírka probíhá již čtyři měsíce a lidé na ní zatím poslali (k 18. lednu) 199 tisíc korun, které poslalo 127 dárců. K zakoupení vozu je zapotřebí získat 558 tisíc korun. Lidé přispívají sto, dvě stě či pět set korun, jiní tisíc či dva. V závěru loňského roku přispělo například město Podbořany částkou dvacet tisíc korun. Výjimkou nejsou příspěvky od samotných uživatelů služby. ,, Službu využívám, ráda jsem přispěla,“ připsala jako vzkaz ke svému daru Věra Kapuciánová, stejně jako manželé Křížkovi z Loun: ,,Službu využíváme, rádi jsme přispěli.“


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video