Požár domova ve Vejprtech založil jeden z klientů

Redakce 2021-01-28 13:44:02

VEJPRTY (čtk, r) - Tragický požár v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech, na jehož následky loni v lednu zemřelo celkem devět lidí, založil jeden z klientů domova. Osm jeho obyvatel zemřelo na místě, další později v nemocnici. Klient označený za pachatele ovšem souzen nebude, protože je hodnocen jako nepříčetný. Rozhodnutí o odložení věci je pravomocné. Dnes o tom informovala ČTK s odkazem na slova náměstka krajského státního zástupce Dana Anděla.

Požár v budově Kavkaz B vypukl 19. ledna po čtvrté ráno ve společenské místnosti. Příčinou byla podle policie manipulace s otevřeným ohněm. Podezření, že oheň mohl založit někdo zvenčí, policisté velmi rychle vyloučili a za pachatele později označili jednoho z klientů domova, který ale není za své činy odpovědný. „Stav osoby je hodnocen jako nepříčetnost. Jde o osobu, která není schopna rozpoznat protiprávnost jednání a ani jednání ovládat,“ uvedl Anděl.

Muž podle závěru vyšetřování založil požár zapálením molitanového polštářku na pohovce ve společenské místnosti. Poškození se potom ve svých pokojích v podstatě zadusili zplodinami z hoření. Proti rozhodnutí o odložení případu přišly podle Anděla dvě stížnosti. Obě státní zástupce ve středu zamítl jako nedůvodné, rozhodnutí je tak pravomocné.

Policie případ vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti. Kdyby byl pachatel trestně odpovědný, hroziloby mu až osm let vězení. Po požáru byli tři muži z Kavkazu B přemístěni do psychiatrické léčebny.

Pod foto: Budova Kavkaz B. Foto: Hasiči


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video