Hřbitovní kostel získalo město bezúplatně. Nyní žádá o zápis na seznam nemovitých památek

Hedvika Mašková 2021-02-01 13:00:00

Kostel sv. Antonína se na žateckém hřbitově nachází v blízkosti hlavní brány. Jeho stavba začala v roce 1868 a autorem je stavitel Anton Grimm. Jakkoliv není kostel stavitelsky nijak monumentální, v tiché atmosféře hřbitova působí majestátně. Není se proto čemu divit, že návštěvníkům hřbitova neunikne jeho rozpadající se fasáda.

,,Když se povedla rekonstrukce kapličky ve Tvršicích, podívejte se také na hřbitovní kostel v Žatci. Je hrozně moc oprýskaný. Na pohřbu u nás byli příbuzní z Moravy a velice se divili. Říkali, že tohle by u nich nebylo možné. Město nechalo postavit krásnou a důstojnou rozlučkovou síň – díky za to! Ale některé památky je potřeba udržovat, nebo zbourat?“ stálo v anonymním dopisu, který nám přišel do redakce. 

Nahlédli jsme do katastru nemovitostí a zjistili, že hřbitovní kostel je v majetku města, ale podivovali jsme se nad tím, že není památkově chráněný. Na podrobnější informace jsme se proto zeptali na odboru místního hospodářství a majetku.

,,Hřbitovní kostel je v majetku města od roku 2019, kdy jej město získalo bezúplatně od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Předtím nebyla stavba dlouhá léta zapsána na listu vlastnictví. Nyní je požádáno o zápis kostela jako kulturní nemovité památky. Probíhá řízení na ministerstvu kultury. O kostel se stará odbor místního hospodářství a majetku,“ vysvětlil nabytí nemovitosti Petr Jelínek z daného odboru a prozradil, jaké úpravy a kroky město od té doby, kdy kostel vlastní, provedlo: ,,V současné době jej nevyužíváme. Po získání kostela do majetku města proběhla oprava střešní krytiny a nejnutnější oprava krovu, tak aby se zamezilo dlouhodobému zatékání. Před provedením těchto prací byl kostel vyčištěn od holubinců a holubů. Jsem přesvědčen o tom, že v dohledné době dojde k postupné revitalizaci kostela.“

O historii kostela, který je zasvěcen sv. Antonínu, jsme vyhledali některé informace také na webových stránkách žateckého regionálního muzea: ,,Kostel byl slavnostně vysvěcen 1. listopadu 1872 děkanem P. A. Hanelem. Roku 1873 sem věnoval milovník hudby Josef Schőffl za sto zlatých harmonium.” Zajímavostí je, že městská rada dbala na estetickou úroveň hřbitova, a proto každý, kdo zde chtěl založit hrobku, musel návrh její podoby předložit na tehdejším městském úřadě ke schválení.

Pokud i vás trápí něco v našem městě nebo máte tip na článek, napište nám na email fajkusova@ohremedia.cz nebo volejte na telefonní číslo 605 885 460.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video