Stane se ze Žatce ,,malý Hollywood"?

Hedvika Mašková 2021-02-15 17:30:00

Prázdných domů je v našem městě mnoho. Nejenom prázdných, ale také nevyužívaných. Obrovské prostory, jimiž disponují zejména sušárny a sklady chmele, by mohly spolehlivě posloužit jako filmové ateliéry. O nápadu využít potenciál opuštěných budov pro filmaře, nám napsal Miroslav Ryska, který se domnívá, že by v Žatci mohl vzniknout jakýsi ,,malý Hollywood“.

,,Co skrývají prázdné domy?“. Článek pod tímto názvem vyšel v tomto tisku 7. října. Je pravda, že pro mnohé občany je toto zahalené tajemstvím. Je pravda, že prázdných domů je v tomto městě až příliš mnoho. Prázdných a hlavně nevyužitých. Konkrétně bych se zaměřil na ty, kterých je zde nejvíce, a to jsou sušárny a sklady chmele, neboli ,,chmelárny“, jak se kdysi říkávalo. Interiéry těchto budov nejsou pro mne žádným tajemstvím. Docházel jsem do nich jako mladý na brigády. Jedná se o ohromné prostory. A protože v Žatci jsou filmaři poměrně často, tyto by jim spolehlivě posloužily jako filmové ateliéry. Jednou jsem prostřednictvím svého známého v Praze filmové studio na Barrandově navštívil a mohu potvrdit, že tamní prostory se naprosto shodovaly s prostory těchto opuštěných výše uvedených budov. Během okamžiků se pomocí závěsných, pojízdných a lehce přenosných kulis měnilo prostředí potřebné k filmování, přímých přenosů, reportáží neuvěřitelně rychle.

A tak mne během posledního filmového natáčení v Žatci podařilo oslovit jednoho z terénních pracovníků filmového studia a režiséra a tuto možnost jim nabídl. Navíc jsem dodal, zda by zde nechtěli zřídit odloučené pracoviště a vytvořit pracovní příležitosti. K mému překvapení mi bylo řečeno, že by se to náramně hodilo, protože filmové studio na Barrandově se začíná těžce potýkat s nedostatkem místa. Museli by ale prý tyto prostory shlédnout, pořídit fotodokumentaci včetně videozáznamů a tyto předložit na hlavním filmovému štábu a dle toho vyvíjet další postup.

Na základě výše uvedené skutečnosti bych si dovolil apelovat na příslušné osoby, aby do další návštěvy filmového štábu zjistily majitele a po domluvě s ním filmařům umožnily návštěvu těchto prostor, dohodnout se, ať už o pronájmu či prodeji a zasadit se tak o lepší rozvoj města. To už je ale předmětem dalšího jednání a dohody,“ napsal a podělil se s námi se svým nápadem Miroslav Ryska.

Nás hned poté zajímalo, zda svůj návrh probíral s někým z vedení města, načež nám pan Ryska odpověděl, že se mu podařilo v loňském roce před volbami odchytit na radnici pána, jehož jméno si nepamatuje. Svůj nápad mu však stihl vyložit pouze velmi stručně.

,,Z jeho slov vyplynulo, že by možná dokonce našly cestu do Žatce i jiné televizní společnosti. Místa je pro ně víc než dost, včetně objektů, které by jim mohly posloužit jako administrativní budovy. Například krásná secesní budova bývalé tzv. Agrobanky, nebo naproti vojenský štáb, který je využit pouze ze čtvrtiny. Armádě by bohatě stačily budovy bývalých kasáren a pro televizní společnosti mnoho dalších nevyužitých budov. Prostě - stačí se kolem sebe rozhlédnout,“ prozradil nám téma rozhovoru pan Ryska a doplnil svou myšlenku o ,,českém městě filmu“: ,,Zda tyto budovy zmíněné společnosti odkoupí nebo půjdou do pronájmu je předmětem dalšího jednání. Ale ať už to bude jak to bude; v každém případě to městu přinese nemalý finanční zisk, sponzory, pracovní příležitosti vzdělávání v určitých oborech, třeba v herectví a jiné. Tím spíše, že filmaři přijíždějí do Žatce poměrně často. A krajina nejen podél řeky Ohře také není zrovna zavrženíhodná. Dokonce bývalá tzv. Měsíční krajina po vytěžených povrchových dolech (Tušimice) dostává po rekultivaci zajímavý vzhled.“

Ačkoli je představa, že by se Žatec stal metropolí českého filmového průmyslu s chodníkem slávy plným růžových hvězd, domovem známých celebrit a místem, kam by se herci a herečky sjížděli na udělování cen Českého lva, velmi krásná, z odboru místního hospodářství a majetku jsme dostali zprávu, že v podobné záležitosti nebylo nikdy s filmovými produkcemi jednáno.

,,V této záležitosti mohu sdělit, že nikdo nezaznamenal uvedený zájem o pronájem budov v majetku města či zprostředkování kontaktů na majitele případně vhodných nemovitostí. Vždy, když ve městě probíhá nějaké natáčení, má město snahu co možná nejefektivněji jednat s manažery, kteří se o filmové produkce starají. Ovšem žádný zájem o pronájem, výpůjčku za účelem uskladnění rekvizit či zřízení například externích ateliérů nebyl,“ sdělila nám, k naší lítosti, vedoucí výše uvedeného odboru Martina Donínová. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video