Klub přátel Tengenenge bilancuje

Jarka Cibulková 2021-02-20 15:32:00

Zástupci navštívili školy i podporované dětí v Africe.

Lounsko (mi, caj) Více jak deset let pomáhá tento malý neziskový spolek dětem a ženám v Tengenenge, jedinečné sochařské vesnici v Zimbabwe. Děti podporuje ve školní docházce a ženy motivuje k rozšíření prodejních nabídek výrobou ozdob či chovem slepic.
Od počátku svého založení má spolek své sídlo v Černochově u Loun, na adrese zakladatelky spolku, afrikanistky Marie Imbrové. Není ani překvapivé, že členy spolku jsou rodinní příslušníci a přátelé. Většina z nich již v Tengenenge byla a Marie Imbrová se tam vrací pravidelně. Poslední cestu uskutečnila v první polovině prosince minulého roku. A tentokrát ji doprovázeli dva členové klubu, Hana Krpešová a Ondřej Homolka.
„Nákupy potřebných věcí v Harare byly tentokrát jednoduché, školy ještě nefungovaly, a tak se pořizovalo jen pár položek pro naše předškolní zařízení, potraviny pro občerstvení dětí a zajistilo se i nahlášení na povinné vyšetření účastníků pobytu na PCR před odletem. Situace v Tengenenge byla ještě konzultována s Vivianne Prince (zástupkyní nadace, která v tomto roce zajistila finanční podporu 500 rodinám sochařů v celé zemi) a přítomnost členů Klubu byla nahlášena do Tengenenge v předstihu i se slibem, že náš Klub přispěje na občerstvení při oficiálním ukládání popela Toma Bloomfielda (zakladatele sochařské komunity), která se konala v Tengenenge 6. prosince 2020, což jsme učinili,“ popisuje program cesty afrikanistka Marie Imbrová.
Hlavním cílem cesty však bylo zjistit, za jakých podmínek se děti z vesnice vrátí do škol. Kvůli covidu nenavštěvovaly školu osm měsíců, v listopadu se k tomu přidala ještě stávka učitelů kvůli nízkým platům. A zda bylo efektivně naloženo s prostředky vynaloženými na první trimestr.
Veškeré náklady na první trimestr studentů na středních školách byly ze strany koordinátora Agtippy doloženy a vyúčtovány, nicméně v roce 2020 strávily děti ve škole maximálně jeden měsíc a pak byly všechny svezeny do Tengenenge, kde strávily následující měsíce nejen bez možnosti vzdělání, ale i bez možnosti volného pohybu mimo vesnici. „Hodnotit jejich studijní výsledky nebylo možné, a tak jsme se opětovně soustředili na možnost vrátit je do středních škol. V průběhu týdne se to však podařilo pouze u tří středoškoláků, které jsme osobně dovezli do jejich středních škol s vědomím, že zde zůstanou pouze do 18. prosince, kdy školní rok v Zimbabwe oficiálně končí. Návštěva těchto škol nám však umožnila porovnat úroveň vybavení jednotlivých škol a přístup ke studentům. Všechny střední školy se potýkají s materiálním nedostatkem, ale snaží se plnit nastavené požadavky ministerstva školství, a kromě širších odborných předmětů mají i vlastní počítačovou učebnu. Učebnice si děti musí zakoupit individuálně stejně jako notebooky. Školy ubytování svých studentů neřeší, ale v okolí každé z nich je poměrně dostatek nabídek na laciné ubytování, ovšem každý student si musí do domácnosti zajistit i potraviny. I v tomto případě se nám podařilo dohodnout nejen cenu, ale i náklady na stravu,“ rozpovídala se Marie Imbrová z klubu Tengenende. Školné na rok 2021 nebylo ještě stanoveno, neboť je předmětem diskuse mezi ministerstvem školství, školou a rodiči.
Z uvedených středních škol českou delegaci pro případné budoucí studenty nejvíce zaujala střední škola v Mvurwi, která je spádově nejblíže a je slušně vybavena. V této oblasti má část rodin z Tengenenge také své příbuzné a známé a není problém ani s ubytováním ani kontrolou dětí.
Samotná školka v Tengenenge tentokrát praskala ve švech, přítomno bylo osmačtyřicet dětí, kteří zástupci z Čech podarovali oblečením a cukrovím. „Přestože se již třetím rokem nestaráme o údržbu budovy a svěřili jsme ji managementu, nakonec jsme přispěli i na nutnou opravu dveří a zasklení rozbitých okenních tabulek. Samotné děti jsou stále stejné, živé a zvídavé, nicméně jsme letos nevybrali žádného nového žáka do námi podporovaných studentů, neboť chceme dostát závazkům těm současným,“ shrnula návštěvu školky M. Imbrová.
Letošní přírůstek dětí v Tengenenge bude vysoký. Potěšitelné je, že žádné z dětí v průběhu roku nezemřelo, a to i díky potravinové pomoci, které se Tengenenge dostalo. Kromě tři tisíc amerických dolarů na nákupy potravin, které tam na jaře zaslal Klub z Čech, se do Tengenenge dostala i pomoc od nadace organizované Vivianne Prince, od Dominica Benhury a z Evropské Unie. Bohužel období hladu a nedostatku nepřežila nově obnovená kuřecí farma. O obnovu chovu se ženy opět pokusí v příštím roce. Jinak místní spolek žen se jako vždy aktivně zapojil do smuteční tryzny, do úklidu školky i šití zvířátek a výroby náramků.
Největším pozitivním zjištěním celého pobytu byla prohlídka Tengenenge Primary School a několikerá jednání s novým ředitelem školy, který se projevil jako velice akční a cílevědomý muž. Škola by v roce 2021 měla dovršit vybudování učeben pro sedmý ročník, tedy bude kompletní pro základní školní docházku a bude usilovat o vybudování střední školy, přičemž pozemky v areálu již jsou. V současné době buduje odborné učebny a jako jedna z mála i vlastní knihovnu. Velice výrazně vzrostlo materiální vybavení. Děti mají k dispozici skutečné pracovní stoly a židle a dokonce má tento rok škola dostatek učebnic pro většinu předmětů, potřebovala by však více kvalifikovaných učitelů. Do této školy přešel i Tafdzwa, námi podporovaný žák, který zde i základní školní docházku dokončí.
„Plánování konkrétní pomoci a podpory jednotlivých žáků a studentů v Zimbabwe je v současných podmínkách obtížné, nicméně prostředky, které jsme tam zanechali, rozhodně postačí na první trimestr,“ zakončila líčení návštěvy v Tengenenge Marie Imbrová.
Klub přátel Tengenenge nemá žádné velké sponzory, příspěvky na školné zimbabwských dětí získává z různě velkých darů, kulturních akcí, přednášek a prodejních výstav. Všechny tyto aktivity byly v minulém roce velice omezeny, a tak byl spolek rád za mimořádný finanční dar organizátorům Českého výboru Světového dne modliteb a návštěvníkům koncertu pro Tengenenge v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.
Nicméně díky síti přátel a rodinných návštěv v Černochově se podařilo získat spolku i slušnou částku z nabídky afrických artefaktů, zejména košíků a šperků.
V letošním roce nejsou plány spolku nijak striktně určeny, část jeho akcí se však bude nadále odehrávat v Černochově a v případě zájmu škol a dalších organizací i v rámci okresu.
Zatím spolek uvažuje o rozšíření tradičních setkání v Černochově o pozvání některých interpretů africké hudby z Prahy, ve spolupráci s místní knihovnou chce připravit minimálně dvě tematické výstavy afrických artefaktů a ve spolupráci s místním mysliveckým sdružením uspořádat pro děti Rozloučení s prázdninami.
Budete-li mít zájem o spolupráci nebo návštěvu některých akcí, můžete kontaktovat přímo předsedkyni Spolku přátel Tengenenge, na FB nebo na mailové adrese: marie.imbrova@post.cz. O aktivitách klubu si čtenáři mohou přečíst na webu www.tengenenge.cz.
+ foto: Hana Krpešová rozdává dětem ve školce v Tengenenge lízátka a drobné oblečení.
+ foto: Zakladatelka spolku Klub přátel Tengenenge Marie Imbrová (vlevo) navštívila studenty v Zimbabwe, kterým finančně klub pomáhá se studiem. 2x foto: Ondřej Homolka

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video