Soutěže mladých muzikantů byly zrušeny

Iveta Drlíková 2021-02-21 17:00:00

Žatecká Základní umělecká škola pokračuje i po novém roce v on-line výuce a zdejším učitelům, studentům i jejich rodičům nezbývá, než sledovat, zda a kdy jim protiepidemický systém PES dovolí návrat k běžné výuce. Jak aktuálně vypadá chod školy, zda jim ve druhém pololetí kvůli netradiční formě výuky nenastal odliv studentů, nebo jak to vypadá se soutěžemi mladých muzikantů, jsme se zeptali zástupkyně ředitelky ZUŠ Žatec Alžběty Urbancové.

  • Jak to bude letos se soutěžemi ZUŠ?

Je pravda, že právě v tuto dobu zpravidla startují školní kola a pak i okresní kola na jednotlivých školách. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na návrh Ústřední umělecké rady a po zkušenosti s loňským školním rokem, kdy vinou koronavirové epidemie na jaře proběhla v podstatě jen školní kola a minimálně těch okresních, na podzim loňského roku zrušilo veškeré soutěže. Původně se měly z loňského roku opakovat (stejné nástroje a kolektivy), ale konečné rozhodnutí je, že k opakování soutěží nedojde a bude se pokračovat ve stanovených tříletých cyklech. V příštím školním roce, pokud soutěže budou vyhlášeny, se bude soutěžit ve hře na dechové a bicí nástroje, zpěvu a příležitost budou mít i žáci tanečního oboru.

  • Rozdávali jste vůbec pololetní vysvědčení? Podle čeho jste žáky hodnotili?

Vycházeli jsme z doporučení k hodnocení na vysvědčení, které vydalo MŠMT 4. ledna. Zvolili jsme formu klasifikace a vycházeli z kombinace hodnocení z prezenční výuky z měsíců září a prosinec a z distanční výuky, ve které jsme přihlédli k dalším skutečnostem, ovlivňujícím výsledky vzdělávání. Například k účasti a aktivitě při distanční výuce, ke schopnosti zorganizovat si čas v podmínkách, kdy žák sám přebírá zodpovědnost za svou práci, jeho dovednost komunikovat s učiteli a spolužáky v prostředí on line platforem, apod.

  • V lednu se u vás platí školné na druhé pololetí. Vyšli jste rodičům nějak vstříc, například slevou na školném? A jde to vůbec?

Vyhláška č. 71/2005 Sb. O základním uměleckém školství jasně říká, že ředitel školy stanoví výši úplaty na období školního roku. Přesto jsme se vzhledem k okolnostem, a po zvážení situace, rozhodli vyjít rodičům vstříc a na druhé pololetí jsme snížili měsíční částky ve všech oborech a předmětech. V tomto rozhodnutí nás podpořil i náš zřizovatel, kterým je Město Žatec. Cítíme to jako jistou satisfakci za to, že ve škole nemůžeme mít žáky na prezenční formě výuky, i když distanční výuka probíhá ve všech oborech kombinací různých forem online vzdělávání.

  • Nenastal vám odliv studentů, když není jisté, zda se ve druhém pololetí vrátíte k prezenční výuce?

Výuka na naší škole je dobrovolná, tudíž rodič má šanci odhlásit své dítě kdykoli.

Každým rokem je jak příliv, tak odliv žáků průběžně po celý rok, a v letošním roce je tento pohyb podobný jako v jiných letech.

  • Pokud se rodiče rozhodli na druhé pololetí své dítě z důvodů distanční výuky odhlásit, může pak stejný žák automaticky pokračovat v následujícím školním roce?

Ano, pokud bude v daném oboru dostatek kapacitních míst.

  • Jak aktuálně vypadá chod školy? Pomohly vám třeba zkušenosti nabyté na podzim s distanční výukou k jejímu vylepšení?

Aktuálně máme stále distanční formu studia, jako ostatně všechny školy, až na výjimky.

Ve všech oborech využíváme kombinaci on line výuky a zadávání úkolů mailem.

Pro lepší zpětnou vazbu jsme vytvořili dotazník pro rodiče a pak i dotazník pro vyučující, ve kterých jsme chtěli především zjistit, jak jim distanční výuka vyhovuje, co bychom měli zlepšit. Na základě těchto postřehů jsme dovybavili školu především po stránce elektronického připojení a nastavení různých on line platforem, ve kterých naši vyučující se žáky komunikují. Z této výuky vznikají malá videa a práce našich žáků, které pravidelně vkládáme na naše webové stránky www.zuszatec.cz .

Všichni ale doufáme, že kontakty online budeme moci v brzké době nahradit kontakty osobními a že se nám tedy brzy žáci vrátí do školy, na což se velmi těšíme.


Děkuji za odpovědi.

Iveta Drlíková


Popiska foto: Všechny soutěže ZUŠ byly v letošním školním roce zrušeny. Snímek z redakčního archivu vznikl před dvěma lety během školního kola na ZUŠ Žatec.         

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video