Kraj nemá peníze na zpřístupnění třetí největší sbírky aut jedné značky na světě. Otevření muzea pragovek je v nedohlednu

Tomáš Skřipský 2021-02-27 09:44:00

CHOMUTOV/ÚDLICE (tos) — Ve vážném ohrožení se ocitl plán na otevření muzea automobilů značky Praga v Chomutově. To mělo být podle původních předpokladů zprovozněno už vloni za spolupráce Ústeckého kraje, Oblastního muzea Chomutov a Statutárního města Chomutova. Kvůli epidemii koronaviru se ale stěhování automobilů ze soukromé sbírky zpozdilo. Nyní už jsou exponáty uloženy na tajném místě, ale zprovoznění samotného muzea je v nedohlednu. Důvod? Nejsou peníze.

„O tom, zda bude nebo nebude Muzeum Pragovek v Chomutově, ještě finálně rozhodnuto není. Bohužel, v krajském rozpočtu na muzeum v tuto chvíli nejsou finanční prostředky, je tedy nutné hledat jiné možné zdroje financování. Jednou z uvažovaných variant je vyvolat jednání s Ministerstvem kultury ČR, protože sbírka má bezesporu celostátní význam. Celá sbírka, respektive sbírku tvořící věci, je na dvou místech Chomutovska. V dohledné době se o převozu sbírky jinam neuvažuje,“ sdělil minulý týden mluvčí kanceláře hejtmana Martin Volf. Ten vzhledem k nedozírné ceně celé sbírky opakovaně odmítá upřesnit, kde jsou vzácné pragovky uloženy.

Z veřejně dostupných informací vyplývá, že sbírka rovné stovky automobilů Praga je v majetku 89letého sběratele Emila Příhody, rodilého Žižkováka, který se v továrně vyučil automechanikem a její auta sbírá neuvěřitelných šest desítek let! Jak osvědčila kulturní komise UNESCO, jde o třetí největší kolekcí vozů jedné automobilové značky na světě. Větším množstvím aut pohromadě se mohou chlubit jen značky Ford a Volkswagen. Ve sbírce pana Příhody nechybí ani výrobní dokumentace či náhradní díly.

Vozy pocházejí z let 1908 až 1985 a většina z nich je stále provozuschopná. K největším unikátům patří kupříkladu limuzína Praga Grand z roku 1918, kterou používal T. G. Masaryk, reklamní automobil, který svým tvarem a logem připomíná balení bonbónů Hašlerek, nejstarší městský taxík Praga V z roku 1908 či opancéřovaná limuzína Klementa Gottwalda.

Samotná historie sbírky by vydala na román a lze se s ní seznámit například v reportáži z pořadu Reportéři ČT „Pragovky pod zámkem“. Nejnověji se sbírce a jejímu stěhování na Chomutovsko věnuje dokument scénáristy Jiřího Kimly a režiséra Juraje Šajmoviče, jehož první záběry byly natočeny v Údlicích loni v únoru a jsou věnovány vzniku budoucího muzea. Poslední klapka padla v říjnu na chomutovském náměstí 1. máje. „Věříme, že film přiláká do kin hodně diváků,“ věří scénarista Jiří Kimla.

Foto: Část sbírky pragovek pana Příhody. Foto: Archiv

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video