Okres Louny má jedenáctou nejvyšší nezaměstnanost

Lucie Steklá 2021-02-23 15:59:00

Zaměstnání hledá tři a půl tisíce lidí Lounska, Žatecka a Podbořanska, v celém kraji práci nemá 32 tisíc osob.

Okres Louny (lus) Na začátku letošního roku vzrostl počet nezaměstnaných ale i počet volných míst. V Ústeckém kraji vzrostl podíl nezaměstnaných bezmála na šest procent. Meziměsíční nárůst uchazečů byl za-znamenán ve všech okresech Ústeckého kraje, přičemž nejvyšší byl na Litoměřicku (7,5 procenta) a nejnižší v okrese Chomutov (4,2 procenta). Lounský úřad práce evidoval k 31. lednu 3 584 nezaměstnaných, větší polovinu z tohoto počtu tvořily ženy, kterých práci hledá 1 874.

Na Lounsku, Žatecku a Podbořansku práci aktuálně hledá 5,9 procenta obyvatel ve věku od 15 do 64 let. Ve srovnání s ostatními šesti okresy kraje se jedná o čtvrtou nejvyšší nezaměstnanost, stejnou má například okres Ústí nad Labem. Nejvyšší procento nezaměstnanosti, sedm, má okres Most, Chomutovsko má 6,6 procenta. V rámci re-publiky má okres Louny jedenáctou nejvyšší nezaměstnanost. Obyvatelům lounského okresu úřad v současné době nabízí více než čtrnáct set volných míst, přičemž na jedno z nich připadá 2,4 uchazeče. Lounský ÚP eviduje 97 vytvořených míst pro veřejně prospěšné práce, dvě vznikla od začátku letošního roku, umístěno bylo 57 uchazečů. Pro lidi se základním vzděláním či bez vzdělání nabízí ÚP v kraji bezmála jedenáct tisíc volných míst, následují místa pro vyučené a středoškoláky, nejméně míst (400) je pro vysokoškoláky.

Během ledna vzrostl celkový počet uchazečů o zaměstnání v kraji na 32 237 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 5,8 procenta. Jedná se o nejvyšší procentní podíl v rámci krajů České republiky, stejný eviduje Moravskoslezský a Karlovarský kraj. Nejlépe si vede kraj Pardubický, kde je nezaměstnanost jen 3,2 procenta. Ve srovnání posledních čtyř let se jedná o nejvyšší nezaměstnanost v našem kraji. Podobná byla v lednu 2018 (5,5 procenta), v lednu 2019 byla 4,7 procenta, nejnižší byla v loňském roce, jen 4,3 procenta. Během ledna úřad v kraji vyřadil ze svého registru 2 633 osob, ale zároveň zaevidoval 4 318 nových nezaměstnaných. Nejméně jich bylo z Lounska a Ústecka, nejvíce z Děčínska. ,,O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v Ústeckém kraji lidé napříč různými obory,“ řekla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Činnost v minulém měsíci přerušilo 292 osob samostatně výdělečně činných, většinou drobní podnikatelé a řemeslníci.

Počet hlášených volných pracovních míst v kraji sice vzrostl na 14 444, ale více než jedenáct tisíc pozic chtěli zaměstnavatelé obsadit i pracovníky z ciziny. ,,Zaměstnavatelé momentálně hledají například nové zaměstnance do výroby a obslužných činností, řidiče nákladních automobilů a autobusů, pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví. V případě některých profesí je tedy dost vysoká šance, že propuštění zaměstnanci mohou nastoupit rovnou k novému zaměstnavateli, aniž by se dostali do evidence úřadu práce,“ přibližuje mluvčí.

Z obcí Lounska eviduje úřad práce nejvíce dosažitelných uchazečů o zaměstnání v Peruci. Práci tam nemá 82 osob, jednapadesát lidí v Černčicích, devětatřicet v Cítolibech. Jedná se o obce s vyšším počtem obyvatel, procento nezaměstnanosti v nich tak činní průměrně 5,6 procenta. Co se týče počtu lidí v evidenci úřadu práce, je na tom dlouhodobě nejlépe obec Úherce, kde není jako uchazeč o zaměstnání hlášena ani jedna osoba. Do deseti nezaměstnaných evidují obce Želkovice, Brodec, Opočno, Chraberce, Žerotín, Vršovice, Vrbno nad Lesy, Vinařice, Nová Ves, Kozly, Toužetín, Obora, Raná a Líšťany.

Město Louny má s procentem nezaměstnanosti 5,5 v evidenci ÚP 649 osob. Jednu z nejvyšších nezaměstnaností mají Postoloprty, včetně jeho spádových obcí, činní 7,9 procenta. Práci na Postoloprtsku hledá 245 lidí. Nicméně nejvyšší procento eviduje ÚP na Lounsku v obci Kozly, kde práci hledá sice jen osm osob, ale v přepočtu na počet obyvatel je tam nezaměstnanost 9,2 procenta. Podobně je na tom Nová Ves (9 procent) a Chožov (8 procent). Jak si jednotlivé obce Lounska stojí, se dozvíte v tabulce.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video