Váš sport: Lenka Vránová objevila nordic walking a šťastně kráčí po světě

Alla Želinská 2021-02-23 18:28:00

Nordic walking je oblíbenou aktivitou posledních let. Je určen všem věkovým skupinám bez ohledu na fyzickou zdatnost a dá se provozovat prakticky všude. Stačí si jen pořídit speciální hole a mít chuť sportovat. Přesně to stačilo Lence Vránové z Vroutku, aby si jednoho krásného dne zhruba před rokem rozhodla, že to zkusí, a vyrazila svižnou chůzí do přírody.

Počáteční nadšení ji neopustilo, ba naopak nordic walking se stal součástí jejího života, která ji nesmírně baví a motivuje. Co přesně Lenku k tomu vedlo a co jí severská chůze přináší, nám prozradila v krátkém rozhovoru.

Lenko, kdy jste s touto sportovní aktivitou začala?

Začala jsem s nordic walking úplně poprvé minulý rok na jaře, někdy v polovině března 2020, kdy jsem čistou náhodou shlédla jeden pořad na Prima zoom, kde o tomto sportu byl dokument. Ten mě zaujal až natolik, že jsem se rozhodla si koupit trekingové hůlky, které jsou k tomu potřeba. Zaujala mě technika těch holí a jak se používá při tomto sportu, Nordic walking přeložený do češtiny znamená severská chůze a jde o dynamické sportovně – zdravotní chození se speciálními holemi k tomu určenými.

Čím vás tak přesvědčil tento sport, že jste se rozhodla právě pro něj?

Jedná se o jeden z nejzdravějších sportů, kde vlastně zapojujete svaly celého těla, přitom dopady tlumí hole, které navíc pomáhají zapojit do chůze i horní část těla. Při chůzi s holemi a při dodržení správné techniky zapojujete 90 procent všech svalů v těle a tím se zvyšuje i spalovací energie, což můžete využít jako zrovna já například při snižování hmotnosti. Takže je to skvělý pro spalování přebytečných kilogramů :-) .

Jak často se tomu věnujete?

S holemi chodím tak jak to dovolí čas, po práci a převážně více času je vždy o víkendu, nebo když je prostě nějaké to volno, tak si razím s trekingovými holemi takovou tou svižnou rychlou chůzí, za hodinu a půl cca ujdu i přes čtyři kilometry, snažím se zlepšovat v co nejrychlejší a nejlepší čas. Minulou sobotu jsem ušla 4 kilometry ani ne za pouhou hodinu. Jsem spokojena! Chodím v širokém okolí Vroutku. Využívám pohybu jak do kopce, tak i z kopce.

Chodíte sama, nebo máte na to parťáka, parťáčku?

Na hůlky chodím zatím jen sama, jednou jsem vzala i naší již starší fenku labradora, která má už svůj věk, a s tou jsem dala rekord – tedy po vrouteckém lese 12 km za pouhé tři hodiny v jeden den, až jsem se divila, že to chudák se mnou zvládla, je to velká šikula naše třináctiletá Bessinka. Jinak o tomto sportu s hůlkami jsem se dost bavila i s mou bývalou kolegyní z práce a také mou současnou skvělou kolegyní z práce a dohodly jsme se, že právě ony se mnou vyrazí, také je to zaujalo, takže věřím, že do toho budou se mnou stejně zapálené.

Co všechno je třeba k této aktivitě?

K tomuto sportu je nutné mít jen pevnou obuv, takže buď trekovou, což je úplně nejlepší, anebo botasky. Předpokladem pro dobrou chůzi jsou vždy dobré boty! K tomu sportovní oděv. V zimě používám na držení hůlek také rukavice a během roka buď bez a nebo pogumované bezprstové rukavice lze také použít. Jelikož mám i přátele, které baví i vandrování po lese, tzv. čundry, do kterého mě zasvětili zase oni, tak vlastně ty kilometry trénuji na tohle, jelikož oni jsou zvyklí za den ujít například i dvacet kilometrů a více...

Sportujete i jinak?

Jiný sport už vlastně mimo to neprovozuji, jelikož tohle chci odvádět na sto procent, a hlavně mě ten sport neskutečně baví a na-plňuje. Samozřejmě jízdu na kole také mám ráda, hlavně tedy dávám přednost kolu horskému, časem uvažuji znovu o koupi tohoto typu kola. Ale jak říkám, věnuji se a budu stále naplno aktivitě nordic walking, to je prostě nyní můj život. Kromě mé lásky – patnáctileté dcery Dianky a mého zaměstnání, které mě baví, a celkově mých rodičů, bratra, synovce a pár hodně fakt fajn přátel. Nad to prostě není, a to vás pak život neskutečně baví, a je mi krásně na světě...

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu šťastných kroků a pevné zdraví!

Alla Želinská

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video