Miroslava Ježková ze Žatce maluje celý život. Každoročně jsou její díla součástí několika výstav

Hedvika Mašková 2021-02-25 16:00:00

Miroslavu Ježkovou provází malování už od mládí. První kresebné zkušenosti získala na žatecké základní umělecké škole pod vedením Otto Bataly. Je členkou několika výtvarných sdružení a již přes třicet let navštěvuje lidovou akademii Kamila Sopka v Chomutově. Svému koníčku zůstává věrná dodnes. Její práce mají pestrou škálu, od olejomaleb, přes malované brože až po enkaustické obrázky. Každoročně jsou součástí samostatných i společných výstav.

Jako malá navštěvovala Miroslava Ježková výtvarný obor na Základní umělecké škole, který v roce 1962 založil a vedl Otto Batala, díky němuž dosahovali žáci výborných výsledků. Následně získala zkušenosti v semináři u akademického malíře Švihly a profesora Němčického. Již více jak třicet let navštěvuje lidovou akademii u akademického malíře Kamila Sopka v Chomutově, který je dle jejích slov výborným pedagogem. Do lidové akademie dojížděla pravidelně vždy každou druhou sobotu v měsíci, ale kvůli koronavirové pandemii už téměř rok žádný kurz neproběhl.

Žatecká amatérská malířka je rovněž členkou lounského sdružení amatérských výtvarníků VOSA, Volného sdružení výtvarníků Chomutov i Sdružení výtvarníků ČR.

,,Nejprve jsem začala s malováním broží. Jejich prodejem jsem se dokázala před revolucí a krátce po ní velmi slušně uživit. Na-víc jsem vytvářela menší obrázky doplněné sušenými květy, které byly v dřívější době velmi moderní. Dnes už maluji obrazy hlavně pro radost,“ říká Miroslava Ježková a s úsměvem doplňuje: ,,Jelikož pracuji v pojišťovnictví, moc času na malování mi nebývá. Těším se na důchod, až budu mít více času.“

Tvorba žatecké výtvarnice se zabývá realistickými studiemi krajiny, kde je barevnost zúžena na hnědozelené odstíny mírně stylizující kubizace. Její další tvorba využívá surrealistické principy. ,,Maluji téměř všechno – krajinu, abstrakci, zátiší i zvířata. Do lidských postav se ale moc nehrnu,“ vysvětluje Miroslava.

Díla paní Ježkové jste měli možnost shlédnout na výstavách v Městském divadle v Žatci, Křížově vile nebo dříve v budově bývalého posádkového domu armády. V roce 2018 měla velkou samostatnou výstavu ke svému životnímu jubileu v Chomutově. Zde bylo k vidění osm desítek jejích obrazů. Každoročně vystavuje také společně se členy sdružení amatérských výtvarníků VOSA Louny.

Své obrazy rovněž prodává. Vytvářela několik děl i na zakázku. ,,Mrzí mě, že si dnes většina lidí místo originálních malovaných obrazů kupuje papírové plakáty nebo reprodukce,“ podotýká výtvarnice, jejíž olejomalby lze zakoupit v bývalém Ateliéru M či v Tabáku v Masarykově ulici.

V poslední době Miroslava Ježková maluje ještě na kamínky a dělá také enkaustiku. ,,Ta mě hrozně baví! Jde o voskové obrázky, ze kterých vytvářím přáníčka, série obrazů nebo záložky do knih. Maluji nejrůznější abstrakce. Je krásné, že při enkaustice nikdy nevíte, co udělá. Říkám tomu kouzlo nechtěného,“ popisuje M. Ježková malířskou techniku enkaustiky. Její enkaustické obrázky připomínající tajemný podmořský svět, vesmírnou krajinu či lesní zákoutí.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video