Úvod   /   Publicistika   /   Bonzáctví kvete

Bonzáctví kvete

Redakce 2021-02-24 11:08:00

Seriózní noviny se anonymy nezabývají. Jsou ale i výjimky. Do redakce nám přišel nepodepsaný dopis, upozorňující na údajné poklesky bývalého zaměstnance žateckého divadla, kterýžto na minulém jednání zastupitelstva města naopak upozornil na možný střet zájmů současného ředitele tohoto kulturního stánku. Samozvaný kritik prý má sám máslo na hlavě! Měl údajně čachrovat s koronavirovými kompenzacemi. Nedalo nám to a reakcí na anonym je tento sloupek na téma, co v současné době vede lidi k udavačství a proč se více než třicet let po revoluci bojí pod svá sdělení a názory podepsat.

Češi prý mají bonzáctví v krvi. Na své kolegy a příbuzné ochotně donášeli za nacistického i komunistického režimu a také v nynějších časech karantény musí policie řešit řadu oznámení ve stylu „dívám se na souseda, sedí na balkóně a nemá roušku“. Čím to, že ,,práskačství“ neupadá, ale naopak stále narůstá? Živnou půdu pro donašeče vytváří například populární a všudepřítomné sociální sítě, kde si lidé mohou skrz anonymní profily veřejně rýpnout do kohokoli se jim zlíbí.

Darem z nebes pro udavače se v předchozích letech stalo rovněž zavedení EET pokladen, kdy Ministerstvo financí odstartovalo loterii Účtenkovka, která měla motivovat občany k tomu, aby vyžadovali při nákupu účtenku. Tím měla být podpořena kontrola obchodníků a tedy i výběr daní. Účtenkovka, která byla minulý rok v dubnu kvůli úspoře ve státním rozpočtu zrušena, se snažila vychovat národ deseti milionů kontrolorů. Zkrátka ,,kdo neudává, okrádá rodinu“.

Ve výčtu nabádání k ,,bonzáctví” mohu směle pokračovat. Díky aplikaci Čistý komín lze například bez větší námahy vytrestat své nepohodlné sousedy a dát je do hledáčků úředníků, kteří je budou moci na základě udání navštívit, vlézt jim do domu, prošmejdit kamna i komín a obhlédnout, co vše je v jejich domácnosti ještě v nepořádku. Udávat a hlásit případy nepravostí, a to se zárukou anonymity, mohou v dnešní době čeští občané snadno a rychle pomocí hned několika nástrojů.

Celé mi to připomíná kreslený vtip od Pavla Kantorka, kde na pohled nesympatický a zanedbaný hlodavec vemlouvavě říká kočce: ,,Uklidni se, já nejsem myš, já jsem krysa a přišla jsem ti říct, kde se myši schovávají!“    

Hedvika Mašková
s přispěním T. Skřipského


Foto: pexels.com

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video