Od jara jsme se v distanční výuce posunuli o velký krok vpřed, říká ředitel umělecké školy Petr Novotný

Lucie Steklá 2021-02-25 15:03:00

Louny (lus) V online výuce pokračují nejen základní školy, ale také školy umělecké. S trváním nouzového stavu a nařízené distanční výuce učitelům, žákům i rodičům nezbývá, než jen věřit, že se v tomto školním roce ještě uvidí a chod škol se vrátí do normálního režimu. Jak probíhá online výuka na lounské ZUŠce a jak se s touto netradiční formou výuky učitelé a žáci sžili, jsme se zeptali ředitele Petra Novotného.

Začátkem kalendářního roku vždy startují soutěže ZUŠ. Jak je to letos?

Tento školní rok MŠMT nevyhlašuje sportovní soutěže ani umělecké soutěže pořádané základními uměleckými školami.

Jak zvládáte distanční výuku? Přece jenom učit (a učit se) hru na hudební nástroje nebo dramatický obor je o dost jiné, než učit počítání...

Co se týče distanční výuky, tak si troufnu tvrdit, že jsme se od jara posunuli o velký krok vpřed. Určitě je to složitější jak pro nás učitele, tak pro žáky, ať už technicky, ale i z důvodu osobního kontaktu na dálku. Na druhou stranu jsme my, učitelé, zjistili, že moderní technologie využívat schopni jsme. Jen to pro některé z nás znamenalo na chvíli vystoupit ze své komfortní zóny.

Zvládají nyní výuku všichni žáci, nebo ji někteří přerušili? Mohou v takovém případě v dalším školním roce pokračovat?

Jsem velmi potěšen, že nás opustilo opravdu jen minimum žáků. Ti pro nástup následující školní rok vykonají novou talentovou zkoušku. Rád bych tímto poděkoval všem, kteří s námi jdou do druhého pololetí i za těchto nepříznivých podmínek. Vážím si toho a zároveň to beru jako výsledek dobré práce našeho pedagogického sboru.

Rozdávali jste pololetní vysvědčení?

Výpis z vysvědčení najdou žáci na elektronickém portálu izus.cz, který škola pro vedení pedagogické dokumentace využívá a kde každý žák má i svou žákovskou knížku. Většina žáků se distanční výuky účastní a jsou hodnoceni průběžně.

Jak je to na lounské ZUŠ se školným?

Téma úlev z úplaty je na dlouhou diskuzi. Chápu rodiče, že ze své strany věc vidí tak, že nedostávají to, co by dostávali při prezenční výuce. Nicméně ona zaplacená úplata jsou peníze, které jdou vedle příspěvku od města na chod školy, její vybavení apod. Zákazem prezenční výuky se chod školy nezastavil. Polovina učitelů ,,vysílá“ ze školy. Museli jsme nakoupit vybavení, abychom distanční výuku posunuli od jara zase o kus dál, a pořád věřím, že se tento školní rok dostane na mnou slibované víkendové akce, workshopy, výjezdy apod. Těmi bychom rádi vynahradili nulový osobní kontakt s žáky. Veškeré plánované akce budou pro žáky zdarma. Bude to takový náš kompenzační balíček :-).

Nenastal škole odliv studentů, když není jisté, zda se letos vrátíte k prezenční výuce?

Že by se naši žáci letos už nevrátili k prezenční výuce? Pořád věřím, že tomu tak nebude. Samozřejmostí bude dodržování všech hygienických a protiepidemických předpisů a opatření, ale ono to přijde.

Jak aktuálně vypadá chod školy? Pomohly vám zkušenosti nabyté na podzim s distanční výukou k jejímu vylepšení?

Jak jsem již nastínil, polovina učitelů pracuje z domova, polovina ze školy. Abychom výuku vylepšovali, tak si předáváme nabyté zkušenosti - ať už v jednotlivých odděleních, tak mezi obory. Nemůžeme si dovolit teď usnout, kdo jiný by měl mít ke vzdělávání a vzdělávání se blíž, než učitel.

Na sociální síti je aktivní sbor Carmen. Jak fungují jednotlivé obory?

Jsem velmi rád, že máme na škole učitele, kteří i v této situaci dokáží školu prezentovat na veřejnosti i tímto způsobem - tedy prostřednictvím platforem Facebook, Instagram nebo YouTube. Výuka probíhá po domluvě mezi rodičem a učitelem buď synchronně (on-line), nesynchronně (výuková videa, výukové listy) nebo jejich kombinací. Snažíme se látku žákům vysvětlovat, ne jen zadávat. V kombinaci synchronní a nesynchronní výuky vidím i budoucnost výuky prezenční. Někteří učitelé takto fungovali už před Covidem a ostatní je dozajista doženou co nevidět.

Děkuji za rozhovor

Lucie Steklá

FOTO: Světlo je vždy silnější než tma! Zapalte svíčku a zazpívejte si s Carmen část evangelia sv. Jana, kterou zhudebnil Jiří Pavlica. ,,Věřme společně, že světlo je tím nejsilnějším symbolem života, protože ,,světlo ve tmě svítí a tma je nepohltí“. V této zvláštní době potřebujeme naději a povzbuzení, to světlo, díky kterému se můžeme těšit na naše společné zpívání, setkávání, zážitky, koncerty, soustředění,” uvedla Kateřina Štolová, k novému videu na facebooku sboru Carmen. Foto: fcb sboru


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video