Klienti domova pro seniory proočkováni. Zájem z jejich strany byl téměř stoprocentní

Hedvika Mašková 2021-03-03 14:35:00

První očkování proběhlo v předminulém týdnu u klientů a zaměstnanců žateckého domova pro seniory a domova se zvláštním režimem. K očkování se přihlásila více než polovina personálu a téměř všichni klienti. Celkem 220 dávek vakcíny firmy Moderna proti onemocnění covid-19 dorazilo minulé pondělí, následující den dostali ,,včeličku“ zdejší klienti, ve čtvrtek pak zaměstnanci. Druhá várka jim bude aplikována 16. března.

,,Na očkování jsme dlouho čekali. Také my jsme zde zažili koronavirus a víme, že to není nic veselého. Jsme tedy rádi, že se dle informací již zhruba po týdnu po první dávce může dostavit poměrně hodně zvýšená imunita a po týdnu po aplikování druhé dávky, která dokoná účinnost, už by měli být všichni naši klienti imunní,“ sdělil ředitel Domova pro seniory a Pečovatelské služby v Žatci Petr Antoni a doplnil: ,,Klienti se na očkování velmi těšili. Obraceli se na nás v této souvislosti také jejich rodiny.“

Očkování klientů Domova pro seniory a Domova se zvláštním režimem v Žatci proběhlo minulé úterý v dopoledních hodinách. A zájem byl z jejich strany obrovský. Během jedné hodiny zdravotní sestry domova pod dohledem lékaře naočkovaly 111 klientů.

,,Klienti s námi velmi dobře spolupracovali a očkování tedy proběhlo bez jakýchkoli problémů. Nezaznamenali jsme ani žádné zdravotní komplikace,“ popsala manažerka kvality a sociální pracovnice žateckého domova pro seniory Jarmila Vosyková.

Minulý čtvrtek pokračovalo očkování u zaměstnanců, u nichž nebyl zájem tak vysoký jako u klientů. Bezmála padesát proočkovaných členů týmu žateckého domova pro seniory a domova se zvláštním režimem činí šedesát procent zdejšího personálu.

Zbylé dávky vakcíny Moderna budou schovány pro další vakcinaci, která proběhne za 28 dní od prvního očkování. ,,Moderna má velkou výhodu v tom, že může být třicet dní skladována. Někteří klienti a zaměstnanci, kteří nemohli být v minulém týdnu z nejrůznějších důvodů naočkováni, mohou být proto doočkováni v následujících dnech,“ vysvětlil ředitel Petr Antoni a dodal, že chybějící dávky pro druhou vakcinaci budou dle počtů přes žatecké očkovací centrum následující měsíc objednány: ,,Celá akce proběhla pod hlavičkou Očkovacího centra Nemocnice Žatec, v čemž máme velkou výhodu. Kdybychom totiž očkovací centrum v našem města neměli, bylo by očkování klientů a zaměstnanců velmi obtížné.“

Žatecký domov pro seniory je v kraji pětadvacátým pobytovým zařízením, které je v tuto chvíli proočkováno. ,,Pro nás je tento krok velmi důležitý, protože většina klientů těchto domovů, kteří dostanou covid, končí na nemocničních lůžkách. Dochází k přetížení kapacity nemocnic i zdravotního personálu. Snažíme se také odlehčit přetíženému Očkovacímu centru v Žatci, proto jsme v našem okrese zřídili další v Lounech a v nejbližších dnech také v Podbořanech “ doplnil místostarosta Radim Laibl, který je zároveň krajským radním pro zdravotnictví.

Vedle klientů a zaměstnanců domovů pro seniory byli dodatečně přidány mezi nejrizikovější skupiny obyvatelstva, které by měly být v první fázi proočkovány, také obyvatelé domovů s pečovatelskou službou. V Žatci se tyto domovy nacházejí v lokalitách ulic Písečná a U Hřiště a žije v nich více než dvě stě obyvatel. I na ně by měla přijít brzy řada. Podle zjištěných informací má o očkování zájem zhruba 160 obyvatel žateckých domovů s pečovatelskou službou.

,,Myslíme rovněž na obyvatele domovů s pečovatelskou službou. Až do našeho města dorazí vakcína určená pro tyto domovy, jsme připraveni být při organizaci očkování nápomocni. Máme dohodu s žateckým očkovacím centrem, že jim v domovech s pečovatelskou službou nabídneme prostory, aby senioři nemuseli docházet nikam daleko,“ oznámil Petr Antoni.      

Foto: OK PLUS Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video