Nestíháte na úřad v týdnu? I letos můžete v sobotu

Lucie Steklá 2021-03-04 14:15:15

Lounský úřad nabídne šest úředních sobot. Nejčastěji si lidé vyřizují občanské průkazy.

Louny (lus) Také v letošním roce pokračuje lounský městský úřad v provozování tzv. úředních sobot. Ty umožňují vyřízení občanského či řidičského průkazu lidem, kteří se na úřad v běžných úředních hodinách během pracovního týdne nedostanou. O tuto službu občanům je zájem každý rok, v roce loňském ale poklesl. Na obyvatele Lounska tento rok čeká šest sobot, které mohou využít k návštěvě několika agend lounské rad-nice. První úřední sobota se uskuteční ale až v květnu.

,,Ze statistiky je patrné, že největší zájem je o občanské průkazy, nejméně se vyřizují agendy evidence obyvatel. Na tento odbor přijdou v průměru pouze dva lidé během jedné úřední soboty,“ uvedla Jana Dvořáková, vedoucí správního odboru MÚ Louny s tím, že úřední soboty dále zajišťuje pracovnice ústředny a také pokladny. Celkem tedy šest zaměstnanců úřadu.

V letošním roce se v sobotu dveře úřadu otevřou poprvé 29. května, dále 26. června. Během letních prázdnin úřední soboty neprobíhají, poté následuje další 18. září, 23. října, 27. listopadu a před vánočními svátky je úřední sobota 11. prosince. Úřad je otevřený od osmé ranní do dvanácti hodin.

Během loňského roku provedli úředníci lounské radnice během úředních sobot 96 úkonů. Ve srovnání s roky předchozími se jedná o pokles, který byl zaviněn zřejmě epidemií koronaviru, nastavenými omezeními a rostoucímu požadavku úřadů na on-line vyřizování požadavků.

Vloni úředníci vyřídili dvacet úkonů na pracovišti registru silničních vozidel, shodně třiadvacet požadavků měli lidé na agendách řidičských průkazů, cestovních dokladů a občanských průkazů, sedm úkonů vykonala evidence obyvatel. Počet úkonů ale podle J. Dvořákové neznamená počet lidí, kteří úřad navštívili. ,,Většinou jeden člověk, který na úřad v sobotu přijde, vyřizuje současně několik věcí, například požádá o nový občanský průkaz, současně cestovní doklad a jde si vyřídit i nový řidičský průkaz,“ vysvětlila vedoucí odboru.

Lounský úřad tuto službu občanům začal nabízet už v roce 2015, přesně od srpna toho roku. Jejich zavedení bylo tehdy jedním z kroků radnice, jak vyjít občanům vstříc a umožnit jim navštívit úřad i mimo pracovní dny. V prvním roce zavedení služby provedli úředníci 137 úkonů, nejvíce na agendě občanských průkazů. O rok později to bylo již 320 úkonů, a opět nejvíce bylo žádostí o občanské průkazy (109). Rok 2017 byl v počtu vyřízených úkonů doposud rekordní, provedeno jich bylo 410. Po sto dvou úkonech provedli úředníci vyřizující řidičské a občanské průkazy, nejvíce úkonů ale v tomto roce zaznamenala agenda cestovních dokladů (138). V roce 2019 zaznamenal MÚ Louny během úředních sobot 353 úkonů, v roce 2019 to bylo 277 úkonů. Pokud za šest sezon úředních sobot všechny provedené úkony sečteme, dostaneme číslo 1 593, nejvíce z toho pak jsou občanské průkazy (464).


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video