Rekonstrukce Slavoje v patové situaci. Již stojící tribuna vykazuje nedostatky

Hedvika Mašková 2021-03-07 14:00:00

Rozsáhlá rekonstrukce areálu žateckého fotbalového Slavoje, včetně výstavby nové tribuny, se prodlužuje. Akce, jež měla být do konce loňského roku dle podmínek poskytovatele dotace – Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) – dokončena, by se měla nyní, i nepříznivou aktuální situaci, do konce června kolaudovat. Kromě sněhu, který komplikoval průběh prací v minulých týdnech, byl navíc z města odeslán reklamační dopis zhotoviteli stavby. Již stojící tribuna totiž vykazuje nedostatky, co se týče opracování zinkem. Kovová konstrukce se možná bude muset sundat.

Dlouho očekávaná rekonstrukce Slavoje začala v červnu minulého roku. Dělníci ve fotbalovém areálu pracovali téměř nepřetržitě, aby mohly být nová tribuna pro diváky, branky a střídačky, revitalizace hrací plochy s nejmodernějším závlahovým systémem, oplocení celého areálu, opravy cest i osazení nových vrat, dokončeny v termínu, a to 31. prosince 2020. Pandemická situace se však v loňském roce podepsala a měla nežádoucí dopad na řadu oblastí, mezi nimiž byl bezpochyby i stavebnický segment.

,,Na základě průběhu dalších staveb v rámci MŠMT jsme obdrželi přímou výzvu reagovat a rovněž požádat o prodloužení termínu. Toho jsme využili, ale bylo nutné doložit řadu dokladů a posudků, tzv. zdůvodnění, což muselo být i odborně doloženo. Vše jsme ve spolupráci s Městem stihli v termínu podat a obdrželi souhlas a upřesnění postupných termínů dle pokynů MŠMT, poskytovatele dotace. Zároveň bylo nutné do konce minulého roku odevzdat přehledně vyúčtování dotační částky z MŠMT, finanční přehledy, což jsme rovněž splnili. I když situace není celkově příznivá, doposud nově platí: předání stavby do 30. dubna, kolaudace do 30. června. Zbylé části stavby jsou už financovány z podílové dotace Města,“ vysvětlil Pavel Maňák z vedení FK Slavoj Žatec.

V areálu fotbalového Slavoje stále zbývá dokončit řadu prací. Stavbu však, stejně jako zbytek města, v minulých týdnech zasypal sníh a technika musí čekat, až poleví mráz, aby mohla v rekonstrukci pokračovat.

,,Z každého článku stavby zbývá dokončit to nejdůležitější, aby bylo možné postupně uzavírat celý okruh k finální verzi. Je nutné ukončit a uzavřít pasáž pod tribunou včetně cesty, aby bylo možné uzavřít samotnou plochu a dokončit započaté zabudování nového oplocení, záchytných stožárů a podobně. Nutné je se zmínit ale o samotné tribuně, kde máme výhrady ke konstrukci která vykazuje nedostatečné zinko opracování,“ doplnil Pavel Maňák, který na stavbě tráví velké množství času, pořizuje nespočet fotografií a videí, jimiž následně uhání dodavatele k různým opravám. ,,Musím přímo za sebe vyslovit prozatímní celkové zklamání proti tomu, co jsme celé akci věnovali. Jsme terčem posměšků okolí, ale bohužel jsou věci, které se řeší jinak a jinde. Své rovněž sehrává i skutečnost, kterou je zřejmě malá pracovní kapacita dodavatele,“ sdělil kriticky šéf fotbalového klubu.

Nespokojenost s pracemi, konkrétně s opracováním zinkem konstrukce tribuny pro diváky, projevuje také vedení města. Po společnosti STAVMAX Group požaduje nápravu. ,,Reklamační dopis byl již odeslán. Pokud nepůjde tribuna dodělat na místě, tak nevidím jinou možnost, než celou konstrukci sundat a dát novou. Veškeré náklady půjdou pochopitelně za zhotovitelem,“ potvrdil místostarosta Žatce Radim Laibl.

I když se probíhající rekonstrukce v areálu fotbalového Slavoje týká již řady zmíněných věcí, nejdiskutovanějším tématem, a to i mezi místními občany, je právě tribuna. ,,Musím za sebe uvést, abych se neschovával, že jsem zklamaný a musíme se připravit na oprávněnou kritiku veřejnosti, která se dostaví. Tribuna není ani z poloviny krytá. Už nyní zaznívají kritické názory, ke kterým by se měl vyjádřit asi někdo jiný,“ popsal Pa-vel Maňák, který věří v lepší zítřky: ,,Nezbývá než doufat v lepší chvíle a návrat zpět z Blšan, kde má klubu na krajský přebor mimořádné podmínky.“

Po završení prací by však město rádo v revitalizaci areálu pokračovalo. Obnovy by se mělo dočkat i zázemí pro fotbalisty a klubová restaurace. ,,Nová tribuna a hřiště je pouze první etapou celkové rekonstrukce sportovního areálu, v dalších fázích přijde, mimo jiné, revitalizace kabin či Chaloupky, která umožní trávení volného času nejen sledováním fotbalových utkání. Každopádně i já zde musím být kritický, protože po-kud bych měl dát stavební firmě a projektantovi vysvědčení, tak by na něm hezké známky nenašli,“ dodal na závěr žatecký místostarosta Radim Laibl, který je zároveň členem komise tělovýchovy a sportu našeho města.                 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video